Един човек загина, ранени са 110 души, сред които и 17 полицаи

Ожесточени сблъсъци белязаха протестите на „жълтите жилетки” в Париж през нощта срещу неделя. Изпотрошени бяха полицейски автомобили, счупени витрини на магазини и банки. Органите на реда използваха сълзотворен газ и гумени куршуми, за да разпръснат демонстрантите. 

СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА ВИЖТЕ ТУК

Шофьор загина заради барикада, издигната от протестиращите от движението на „жълтите жилетки”, край френския град Арл, съобщава АФП. Инцидентът е станал тази нощ, съобщиха от местната прокуратура. Опитът на демонстрантите, недоволстващи от поскъпването на горивата да преградят пътя, довел до верижна катастрофа. Властите съобщиха, че микробус не успял да спре навреме, завъртял се и в него се ударила лека кола, чийто шофьор загинал на място. Протестите причиниха близо 10-километрово задръстване в района на Арл.

Около 110 души, сред които 17 представители на силите за сигурност, са ранени. Един човек е в критично състояние, след като върху него паднала вратата на градините на Тюйлери, която не е издържала на натиска на агресивната тълпа. Арестуваните са близо 300.

От един от полицейските бусове протестиращи откраднали автоматична карабина.

Извършени са грабежи в магазини с облекло и техника, както и в козметични салони и аптеки. Според министъра на вътрешните работи се е наложило пожарникарите да погасяват 187 пожара из целия град, не само по улиците, но и в сградите. Според него са регистрирани шест случая на атаки срещу частни домове от страна на хулиганите.

Въпреки това, с най-войнствена риторика се отличават случаите на оскверняване на културни и исторически паметници: Триумфалната арка, близо до която през по-голямата част на деня протичаха сблъсъци между полицията и хулиганите, ще бъде затворена до отстраняване на щетите, причинени отвън и отвътре, където вандали унищожиха музейната експозиция и разбиха статуи. Освен това, според министъра на вътрешните работи, вандали са осквернили и сградата на Пантеона, където са положени тленните останки на видни френски личности от края на ХVIII век, както и сградата на кметството на Париж. 

В същото време привържениците на мирния протест на движението на "жълтите жилетки", което се роди в знак на протест срещу увеличаването на цените на горивата и на данъците, които мирно протестираха, все пак успяха да стигнат до Шанз-Елизе. Според информация на вестник "Фигаро", по обяд, около 200 души, идващи от различни части на страната, са се събрали от вътрешната страна на полицейските заграждения, преминали са по световноизвестната търговска улица, носейки банери и издигайки лозунгите на движението. Някои от тях, в ефира на националните телевизионни канали, осъдиха насилието срещу полицията от страна на протестиращите извън кордона.

БУНТ В ПАРИЖ: Сблъсъци и ранени на протеста на "жълтите жилетки" (ВИДЕО+СНИМКИ)

Френският президент Еманюел Макрон осъди насилието с коментара, че "никоя кауза не оправдава силите на реда да бъдат атакувани, магазините - разграбвани, минувачи и журналисти - заплашвани”. 

"Това, което се случи днес в Париж, няма нищо общо с мирно изразяване на недоволство, заяви президентът на Франция, Еманюел Макрон по време на пресконференция след срещата на върха, на Г-20 в Аржентина. „Извършителите на такова насилие не искат промени, не искат подобрения, те искат хаос … Те ще бъдат идентифицирани и ще бъдат подведени под отговорност за своите действията в съда". Необходимо е да се отбележи, че по традиция държавният глава не засяга вътрешните за Франция теми по време на важни международни събития. 

Премиерът Едуар Филип отмени визитата си в Полша, където трябваше да участва в Конференцията за климатичните промени, заедно с българския президент Румен Радев.

Министърът на вътрешните работи на страната Кристоф Кастанер съобщи в ефира на телевизионния канал "Бе-еф-ем", че службите за сигурност вече са успели да установят около 3 000 участници в парижките погроми. Според него, както и в предишния уикенд, сред участниците в сблъсъците са били и активисти на крайно десните и ултралеви крила. Обаче, добави Кастанер: "имаше много такива, които дойдоха в Париж, само за да направят погроми." В същото време както министърът, така и държавният секретар към Министерството на вътрешните работи на Франция Лоран Нунес, говорят за извънредно жестоки и координирани, ако не и професионални действия на агресивната част от демонстрантите, които още от сутринта са се събрали на Площада на Звездата- Шарл де Гол оборудвани с противогази, маски и пиротехника, както и приспособления за разрушаване на пътни настилки и тротоарни плочи. 

Вътрешният министър Кастанер осъди факта, че хулиганите използват жълти жилетки, за да се смесят с обикновените протестиращи. "Тези, които бяха там, не са „жълти жилетки“, те дойдоха, за да се бият, да причинят щети, да убиват", каза той за телевизионния канал Te-еф-1. 

Полицията ревизира данните за броя на протестиралите. Те са били общо 75 000 в цяла Франция. Предполага се, че около 1500 са активно участвалите в безредиците в Париж.

Докато органите на реда се справят с последните огнища на съпротива в града, властите се готвят да дадат решителен отговор на действията на хулиганите. Президентът свика извънредна "междуведомствена среща с компетентните органи", на която също трябва да присъстват министърът на вътрешните работи на страната и министър-председателят Едуар Филип.

На свой ред лидерът на партия "Национален сбор" Марин льо Пен, поиска от президента на Франция, след завръщането си от срещата на върха на Г-20, да организира среща с опозиционните лидери. През деня много политици - както десни, така и леви, публично изразиха възмущението си от откритите атаки на демонстрантите срещу полицейските служители в центъра на столицата.

Полицейският профсъюз "Алианс на национална полиция" призова правителството да въведе извънредно положение, но не уточни дали става дума само за Париж или за страната като цяло. Те призоваха за привличане на военните в защитата на административните сгради. Тази инициатива беше коментирана от министъра на вътрешните работи Кристоф Кастанер, според когото властите обмислят всички възможни варианти, "които ще позволят да се подобри сигурността".

Кореспондент: Петя Желева

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.