Арестувани са над 200 души

И тази събота Франция протестира. Най-малко 80 души пострадаха при стълкновенията в центъра на Париж по време на демонстрациите срещу поскъпването на живота. Сред ранените има и 14 полицейски служители.

СНИМКИ ОТ СБЛЪСЪЦИТЕ НА ПРОТЕСТА ВИЖТЕ ТУК

Задържаните са повече от 200. Според премиера Едуар Филип около 36 000 души са излезли на протестите в цялата страна, включително 5 000 демонстранти във френската столица. Организатор на демонстрациите е движението на "Жълтите жилетки". 

Около 600 са били блокираните пътища и улици, като летището в Нант спря работа за малко, след като "жълти жилетки" се появиха на пистата. 19 метростанции бяха затворени заради ескалация на напрежението в събота вечер.

Миналата събота бяха причинени щети за над 1 млрд. евро. Много от бутиците по "Шанз Елизе" поставиха предпазни огради пред витрините си, за да не пострадат магазините им отново. Терасите по авенюто са демонтирани.

Продължават протестите на "жълтите жилетки" във Франция

Президентът на Франция е в Буенос Айрес, където се провежда срещата на лидерите от страните от Г-20. Еманюел Макрон настоя, че политиката му е правилна и няма да бъде повлияна от прибягващи до насилие групи от протестиращите. Няколко представители на управляващите отново посочиха крайнолевите и крайнодесните като хората, които умишлено радикализират протеста.

Макрон обяви, че твърдо стои зад екологичната си политика

Засега не е ясно кога ще спрат протестите и ще доведат ли до нещо конкретно. Някои анализатори ги определят като доказателството за това колко е откъснат френският президент от проблемите на по-бедните прослойки в обществото.

Именно те се явяват основен електорат на печелещите позиции крайнолеви и крайнодесни формации.

Кореспондент: Петя Желева 

 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.