Президентът направи едно от най-очакваните обръщения от началото на мандата си

Eманюел Макрон с оферта към жълтите жилетки. В 11-ия ден на протестите във Франция срещу скъпите горива и управлението на страната президентът направи едно от най-очакваните обръщения от началото на мандата си. Макрон даде ясно да се разбере, че стои твърдо зад екологичната си политика и няма да отстъпи назад.

СЛЕД ПРОТЕСТИТЕ В ПАРИЖ: Започва изчисляването на щетите

„Не можеш да си за екологията в понеделник и срещу повишаването на цените на горивата във вторник. Не можеш да решаваш за таксите върху вредните емисии преди няколко години и да ругаеш за цената на горивата днес”, заяви френският президент.

Планът ще влезе в действие през следващите три месеца, а Еманюел Макрон призова за съдействие от всички страни. Данъкът върху горивата остава, а като реванш той обеща таксата да бъде адаптирана всеки път при покачване на цената на петрола на световния пазар.

Протестите в Париж продължиха и през нощта

Очаквано протестиращите останаха разочаровани от предложенията за екологичен преход на Макрон. “Жълтите жилетки” попитаха президента как да мислят за края на света, след като със скромните си средства не знаят как ще изкарат дори края на месеца.

Отговорът - 4000 евро помощ за 20% от семействата с най-скромни доходи и 1 милион евро като различни бонуси за подмяна на старите коли и използване на по екологични методи за отопление.

Сълзотворен газ и водни оръдия срещу протестиращи в Париж (ВИДЕО+СНИМКИ)

Над 8 милиарда евро ще бъдат инвестирани годишно за възобновяема енергия, предстои затваряне на въглищните централи и намаляване на работата на ядрените на 50% до 2035 г. Опозицията обвини Макрон, че живее в друга реалност, а демонстрантите вече обсъждат следващите си действия.

Кореспондент: Петя Желева

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.