Сблъсъците избухнаха на бул. „Шанз Елизе“

Протестите срещу управлението на Еманюел Макрон във Франция прераснаха в безредици. Няколко хиляди участваха в сблъсъци с полицията в центъра на Париж. Полиция и жандармерия отвърнаха със сълзотворен газ и водни оръдия. Според правителството, народното недоволство е било манипулирано от крайнодесни елементи, които целели хаос.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Сблъсъци, арести, вандализъм и много напрежение белязаха днешния ден основно в Париж. Над 8000 жълти жилетки излязоха само на ул. „Шанз Елизе”, като опитаха неколкократно да пробият охраната за да стигнат до президентския дворец. 

С падането на нощта намаля и броят на демонстрантите, които в крайна сметка бяха значително по-малко от миналата седмица, но протестираха доста по бурно.

"Жълтите жилетки" не се съобразиха с разпоредбите на властите. На протестиращите беше позволено да блокират района около Айфеловата кула. Движението там беше спряно, а кулата затвори за посетители. Но няколко хиляди от протестиращите тръгнаха по ул. „Шанз Елизе” и опитаха са пробият полицейския кордон, отрязващ достъпа до резиденцията на президента.

"В Париж нещата ескалираха заради Марин Льо Пен. Тя каза на протестиращите да тръгнат по „Шанз Елизе”. Около 5 хиляди души я послушаха. Крайнодесните се опитаха да изградят барикади, които органите на реда премахнаха”, обясни министърът на правосъдието Кристоф Кастанер.

Напрежението на известния булевард продължи през целия ден. Полицаите използваха сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръснат тълпата. Имаше и жълти жилетки, които стигнаха до крайни прояви на вандализъм, изкарвайки гнева си буквално на паветата по емблематичното авеню.

"Не сме сериозно притеснени за обществения ред. Виждаме, че има обединение между някои от протестиращите и крайнодесни елементи, които потенциално да създадат проблеми и в по-късните часове. Но отрядите са на място и ще отговорят подобаващо", обясни Кастанер.

Арестувани са най-малко 13 души. Броят на пострадалите се уточнява. Откакто започнаха протестите миналата седмица, загинаха двама, а повече от 600 бяха ранени при различни инциденти.

Местните власти позволиха протестът да се проведе, но не по бул. „Шанз-Елизе", а край парка Марсово поле. Според протестиращите обаче там няма да бъдат чути и затова се опитаха да достигнат до Елисейския дворец – официалната резиденция на президента.

Втори ден на протести срещу цените на горивата във Франция

Масовите протести срещу покачващите се цени на бензина и увеличаването на данъците започнаха миналия уикенд. Участниците в демонстрациите наричат себе си „Жълти жилетки" - в съответствие с цвета на светоотразяващата екипировка, която шофьорите трябва да носят в опасни ситуации. Протестът беше планиран само за миналата събота, но вече е израз на гнева към президента Еманюел Макрон, който е наричан от демонстрантите „президентът на богатите”.

Инциденти белязаха протестите срещу високите цени на горивата във Франция (ВИДЕО+СНИМКИ)

По темата работиха: Петя Желева, Момчил Минков

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.