Жена намери смъртта си, след като беше премазана по невнимание от шофьорка

Протести и блокади заляха Франция. Над 120 000 души са участвали в блокирането на пътища и митинги срещу политиката на Еманюел Макрон. Имаше и много инциденти, включително фатален случай в департамент Савоа. На места протестиращите бяха разгонени от полицията със сълзотворен газ.

СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТИТЕ ВЪВ ФРАНЦИЯ ВИЖТЕ В НАШАТА ГАЛЕРИЯ ТУК

Жена намери смъртта си, след като беше премазана по невнимание от друга жена зад волана. Броят на ранените надхвърли 50. Повечето инциденти станаха, след като ядосани на протестите шофьори опитаха да минат с колите си през групите демонстранти, преграждащи пътя. Има и много арестувани.         

Над 2000 различни манифестации обединиха гнева на десетки хиляди французи в цялата страна. Свързани чрез социалните мрежи, протестиращите демонстрираха не само несъгласието си с цените на горивата, но и като цяло с политиката, водена от Макрон.

Протести заради горивата и в Европа

Така наречените "жълти жилетки" окупираха и най-популярното френско авеню „Шанз Елизе”, минавайки на метри от дома на президента Макрон. Там протестът премина мирно под погледите на голям брой жандармеристи.

Самият Макрон каза, че донякъде разбира чувствата на хората, но обвини политическите си опоненти, че се опитват да се възползват от протеста.

Кореспондент: Петя Желева

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.