Във Франция така наречените „жълти жилетки” планират национален протест срещу цените на горивата

Франция се готви за пълна блокада днес. Така наречените „жълти жилетки” там планират национален протест срещу цените на бензина и дизела. Протестиращите настояват правителството в Париж да се намеси като свали цените. Бюджетът за 2019-та предвижда повишение на данъка за дизела с 6 процента и половина на литър, а за петрола с почти 3 на сто. Повишението цели да намали замърсяването като окуражи французите да купуват екологично по-ефективни автомобили. 

СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТИТЕ ВЪВ ФРАНЦИЯ ВИЖТЕ В НАШАТА ГАЛЕРИЯ ТУК

Хиляди белгийци подкрепиха Facebook призива на свой сънародник днес, 17-ти ноември да се откажат от всякакви покупки и да останат у дома.  Идеята е днес хората да не плащат за нищо, за да "накажат" правителството. Конкретната причина за протеста са растящите цени на горивата. Друга група в същата социална мрежа призовава за обща стачка срещу правителството  и приканва водачите на частни автомобили и на камиони да препречат изходите на магистралите в страната до края на неделния ден.  Според организаторите правителството трябва да разбере, че хората не могат да търпят да бъдат  "негови портфейли". 

Около 3000 жандармеристи ще следят за сигурността в цялата страна. Предвидени са над 1500 различни манифестации. Правителството обяви, че нито един човек няма да бъде спрян да протестира.  Ще има обаче строги глоби срещу тези, които се опитат да блокират страната по недопустим начин и пречат например на коли на Спешната помощ. Протестиращите се заканват, че недоволството им ще продължи, докато Макрон  не изслуша исканията им. 

Протести срещу цените на горивата във Франция

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.