Движението "Жълти жилетки" планира блокада на цялата страна

Франция се готви за пълна блокада. На 17 ноември така наречените "жълти жилетки" планират национален протест. Надяват са да накарат правителството да намали цените на бензина и дизела.

През 2014-та движението "червените шапки" принуди френското правителство да се откаже от плана си за еко-данък. Сега подобно на това движение в социалните мрежи се сформира нова група - "жълтите жилетки", кръстена на жилетките, които френските мотористи са принудени по закон да носят.

"Омръзна ни да плащаме всякакви данъци и такси за горивото…. Ужасно е….", казва шофьор.

Бюджетът за 2019-та предвижда повишение на данъка за дизел с 6 процента и половина на литър, а за петрол с почти 3%. Повишението цели да намали замърсяването като окуражи французите да купуват екологично по-ефективни автомобили.

През уикенда мотористите излязоха по улиците и предизвикаха задръствания - акцията беше подготовка за националния протест на 17-ти ноември

"Искаме разбира се бензинът да поевтинее и да стане съизмерим с покупателната способност на французите…. Много хора ще са доволни да падне правителството…. Не, исканията ни не са политически”, казва организаторът на протеста Александър Компер.

Президентът  Макрон е непоклатим. В интервю за френски медии той заяви, че предпочита да наложи данъци върху горивата, отколкото данъци за работещите. През последната година дизелът във Франция поскъпна с 23%, а петролът с 15 на сто.  

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.