Бариерата преминаха още две партии

Блокът на премиера Никол Пашинян спечели 70,43% от гласовете в парламентарните избори след обработката на бюлетините от всички 2010 избирателни секции в страната. Партията "Просперираща Армения" също е в законодателната власт (8,27% от гласовете), както и "Просветена Армения" (6,37% от гласовете), съобщиха от в Централната избирателна комисия на Армения, цитирана от БГНЕС.

Бившата управляваща Републиканска партия на Армения (РПА) не успя да преодолее преградата от 5%, като спечели само 4,7% от гласовете. Фракцията на Дашнакцутюн спечели подкрепата на 3,89% от електората.Останалите партии спечелиха по-малко от 2%, предаде ТАСС.

Според предварителните данни на изборите са гласували 1 260 840 граждани или 48,63% от гласоподавателите.

Арменският премиер подаде оставка

Гласуването се проведе от 08.00 часа местно време до 20.00 часа. Девет партии и два блока участваха в борбата за депутатски мандати. За влизане в парламента партиите трябваше да съберат най-малко 5% от гласовете, блоковете - най-малко 7%.

При дистанционното гласуване партията на Пашинян отново спечели със 77,9% от гласовете. Това бе обявено от ръководителя на ЦИК на страната Тигран Мукучян.

Гласуваха общо 504 души. За "Моя стъпка“ - 393 души.

Президентът на Армения разпусна парламента

Държавни служители, изпратени в чужбина, по-специално сътрудници на дипломатическите мисии на Армения, могат да гласуват от разстояние.

Действащият премиер Никол Пашинян заяви след обявяването на окончателните резултати от парламентарните избори, че се гордее с "могъщия народ" на републиката.

"Могъщ, могъщ, могъщ народ", пише той в своята Facebook страница. "Обичам ви всички, гордея се с вас и се прекланям".

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК. 

 
Редактор: