До ГКПП "Кулата" ще се движим изцяло по магистрала

От днес пътуваме по-бързо до Гърция. И между Кресна и Сандански вече ще се движим по магистрала. 24-километровото трасе беше открито и се очаква да облекчи значително трафика в района. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Досега по Е79 от Кресна до Сандански се стигаше за около 25 минути. От днес същата отсечка вече ще се изминава за по-малко от 10 минути. Новата отсечка от магистрала „Струма”  разполага с интелигентни системи, които включват станции за броене и управление на трафика, видео наблюдение и измерване на теглото на превозните средства.

Три са пътните възли, направени на отсечката. Единият е при село Микрево, община Струмяни, другият е край Кресна, а третият при Сандански.

Работи се активно и по отсечката от  Благоевград до Крупник. 

Магистрала „Струма” става по-дълга

„Посоката, в която вървим, е да бъдат изградени и останалите участъци от АМ „Струма”. Там основните дейности са изпълнени на 40 процента, работи се усилено”, заяви Петя Аврамова, министър на регионалното развитие. 

Практическото строителство на най-тежкия ЛОТ от магистралата - този през Кресненското дефиле все още не е започнало. В ход там са тръжни процедури.

„Надяваме се, че комисията, която ще оценява офертите на участниците в процедурата, ще си свърши добре работата и бързо, така че да нямаме обжалвания. Но практиката показва, че няма случай някой да не се жали”, коментира Светослав Глосов, председател на УС на АПИ.

Регионалният министър добави, че наред с автомагистрала „Струма” ще се работи усилено по изграждането на „Хемус”, както и на скоростния път Видин - Ботевград.

Репортер: Антон Чавдаров

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.