Столична община и Пътната агенция се договориха за гратисен период, съобщи кметът Фандъкова

Гратисен период за преминаване по Северната скоростна тангента без винетен стикер за леки коли е договорила кметът на София Йорданка Фандъкова с ръководството на Агенция "Пътна инфраструктура", съобщи БГНЕС. Още на 2-ри януари Фандъкова очаква да се постигне споразумение за изключване на тангентата от списъка на пътищата, за които е нужна винетка.

„Във връзка с притеснението на гражданите, които живеят в Нови Искър и останалите райони, днес проведох поредния разговор с ръководството на Пътната агенция, тъй като имаме договореност за всички трасета на околовръстния път, за да може хората, които живеят в София, да могат да ги ползват без винетки“, обясни Фандъкова. 

Разговорът между Столична община и АПИ продължава в първия работен ден от новата година. "Надявам се тогава да финализираме преговорите и да може хората, които живеят на територията на Столичната община, да могат да се движат с леките си автомобили без винетки. Постигнахме договореност да има гратисен период, така че хората да посрещнат спокойно Нова година и да се чувстват също така спокойни първите дни, докато приключим с преговорите и подпишем съответните споразумения“, уточни столичният кмет.

Обсъждат дaли ще се заплаща преминаването по Северната тангента на София

Проблемът възникна след решение на правителството, с което Северната скоростна тангента става част от магистралата между София и Калотина, тоест – републикански път, за който се изисква заплащане на винетна такса. Аргументът на пътната агенция е, че трасето е силно натоварено и държавата не може да се лиши от приходите, които ще получи от тежкотоварните камиони.

Общински съветник: ТИР-овете не кацат на Северната тангента с парашут

Това обаче постави хората от 4 столични квартала и селата в района в ситуация да си купуват винетка, за да отидат на работа. Затова Столична община и АПИ започнаха преговори, за да намерят решение на въпроса.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.