Агенцията няма да глобява до 15 януари заради липса на винетка

Електронните винетки в задънена улица. След пореден ден на технически проблеми със системата за платено пътуване АПИ обяви, че спира конвертирането на хартиените винетки.

Недостиг на апарати за купуване на винетки, грешки в електронната система, липса на обратна връзка с клиентите и стотици сигнали за технически и организационни проблеми доведоха до тайм аут за системата за електронно таксуване. Въпреки проблемите от АПИ определиха работата си като успешна.

Фалстарт на системата за електронни винетки (ОБЗОР)

"Това е най-сложната система в България в момента, която работи. Моята гледна точка е ,че системата беше въведена успешно на 1 януари", каза проф. Олег Асенов от
Националното ТОЛ управление в АПИ. 

Системата обаче създава проблеми, признаха от Пътната агенция. Стигнало се и до сериозни куриози. Докато системата не заработи гладко, шофьорите няма да бъдат глобявани. Засега само се актуализира базата данни. Така ще е поне до 15 януари. През това време се работи по стария начин.

СЛЕД ПРЕГОВОРИ ПРИ ПРЕМИЕРА: Без винетка на Северната тангента

Докато институциите решат да си дадат време да изчистят проблемите, стотици шофьори бяха в информационно затъмнение, без да знаят кой може да им помогне да си платят, за да пътуват. Горещият телефон за потребители също не работи.

Стана ясно, че освен нашенци и чужденците не могат да си купят винетка на влизане в страната. Само на граничен пункт „Капитан Андреево” има поставени апарати.

Какви проблеми срещат шофьорите при закупуване на електронна винетка?

"Дунав мост" при Русе се сдоби с машини за винетки едва днес, като те все още не работят. Бензиностанциите обаче също не са готови. По план до края на януари трябва да бъдат монтирани 500 апарата на бензиностанциите в страната. Те няма да са достатъчни и затова партньорска фирма ще предлага винетките в бензиностанциите срещу заплащане в брой. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.