Десетки сигнали за трудности при плащането на пътна такса

Десетки сигнали за проблеми при продажбата на електронните винетки в първия работен ден от новата година. Шофьори се оплакват, че на много бензиностанции или няма терминали, или не работят. Освен това били допуснати десетки грешки при покупката на новите стикери. От АПИ обещават да възстановят парите.

Хартиените винетки остават в историята

От два дни вече можем да видим автомобили за ТОЛ контрол на много места  - на магистралите или другите пътища, за които се изисква купуването на винетка. Тяхната основна задача е по регистрационния номер на автомобилите да проверяват дали имат електронна винетка. Ако нямат, ги грозят глоби.

Така много съвестни шофьори, които не искат да бъдат глобени, от вчера започнали да си купуват електронни стикери. Не на всички обаче им се е получило, или поне не от първия път. С Новините на NOVA се свързаха зрители, които са срещнали различни проблеми със системата.

Въвежда се уикенд винетка за 10 лв.

От АПИ обясниха, че когато винетката е купена през партньорски сайт, от там трябва да се търси и решение на проблема. Ако такава грешка стане с официалния сайт на ТОЛ управлението, гражданите трябва да подадат декларация, а АПИ ще им отговори в 30-дневен срок.

При друг случай собственик на фирма за превози се опитал да купи винетка на  един от камионите си. Първо - през сайта на един от мобилните оператори, но и той срещнал проблем.

От Пътната агенция отново напомнят шофьорите да внимават при изписването на номера на колата си или на данните на банковата си карта.

Как можем да купим електронна винетка?

От ТОЛ управлението казват, че не е имало срив в системата и напомнят, че всеки, който е купил електронна винетка, може да провери дали покупката й е отразена на сайта bgtoll.bg пет минути след транзакцията. Единствено трябва да бъде натиснат бутона „Проверка на винетка”. Същото важи, ако конвертираме винетка, но тогава трябва да се избере „Проверка за конвертирана винетка”.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.