Парите получили петима приближени на банкера

2,5 млн. лв. от КТБ са били раздадени в подаръчни торбички по разпореждане на Цветан Василев на петима негови приближени. Това стана ясно в спецсъда, където трима прокурори настояват финансовият директор на "Дунарит" Никола Киров, изпълнителният директор на "Фина-Ц" Иван Стойков и още 3- има да останат задържани за постоянно, съобщава "24 часа". Те са обвинени в пране на пари.

Милионите били присвоени от банката чрез фиктивни кредити и след това раздадени като бонуси от черната каса на Цветан Василев, твърди прокуратурата.

Софийската градска прокуратура даде на съд квесторите на КТБ

"На 18 декември 2013 г. всеки един от обвинените собственоръчно е удостоверил, че е получил пари като коледни бонуси, изнесени от офис в сградата на бул. "Цар Борис III" 159", каза прокурор Сийка Милева. Според нея петимата са знаели, или поне са предполагали, че парите, които са получили, са били присвоени от КТБ.

Преди това Никола Киров изпратил писмо до Василев, с което го молел да разпореди на дясната му ръка тогава Бисер Лазов да преведе парите, каза прокурор Милева.

Освен това обвиняемите били свързани с търговски дружества, които са получавали необезпечени кредити от КТБ за десетки милиони левове. Прокурор Ангел Кънев посочи, че четирима от обвинените често са пътували до Сърбия от 2013 г. насам. Това се доказвало от справки от "Гранична полиция". Защитата на задържаните твърди, че това е репресия срещу петимата, тъй като те били и свидетели по делото на фалита на КТБ срещу Цветан Василев, което към момента е на етап четене на обвинителен акт в спецсъда.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.