Японката спечели втора титла от Големия шлем

Японката Наоми Осака спечели втората си титла от Големия шлем, след като победи Петра Квитова от Чехия със 7-6(2), 5-7, 6-4 в драматичен финал на Australian Open. С този успех 21-годишната тенисистка си осигури изкачване на върха в световната ранглиста за първи път в кариерата си.

Двубоят на "Род Лейвър Арина" бе белязан ot атакуваща игра и много обрати, но в крайна сметка Осака показа характер и класа, за да стигне до заслужен успех.

Двубоят на Род Лейвър Арина бе белязан с атакуваща игра и много обрати, както игрови, така и ментални, но в крайна сметка Осака показа характер и класа, за да стигне до заслужен успех.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Първият сет бе много равностоен, като Осака отрази пет точки за пробив, а Квитова - три, преди да се стигне до тайбрек, в който японката вдигна много нивото на играта си и се наложи със 7-2.

Осака дръпна рано с пробив във втората част и изглеждаше много близо до успеха при 5-3, когато стигна до три поредни шампионски точки на сервис на Квитова. Чехкинята демонстрира завидна устойчивост, за да вземе пет поредни точки и да продължи битката. Това сломи Осака, която загуби четири поредни гейма, а с това и сета, което я докара до сълзи на корта.

По всичко изглеждаше, че японката няма да има сили да се бори в решаващия трети сет, но младата тенисистка превъзмогна кризата и взе три поредни гейма за преднина от 3-1. Въпреки че Квитова успя за втори път в мача да се спаси от 0-40 на собствено подаване, Осака все пак успя да затвори мача с 6-4 при петия си мачбол и да се превърне в първата представителка на Япония, спечелила титлата от Откритото първенство на Австралия. Осака завърши мача с 9 аса, 33 печеливши удара и също толкова непредизвикани грешки, докато Квитова постигна 33 уинъра срещу 39 непредизвикани грешки.

Осака призна, че е била изключително разочарована, че е изпуснала три поредни мачбола във втория сет на финала на Аустрелиън Оупън, но си е казала, че трябва да продължи да се бори и това в крайна сметка и донесе успех над Петра Квитова.

21-годишната Осака пропусна три шампионски точки във втората част и изглеждаше сломена, но намери характер, за да стигне до победа в три сета и да спечели втора титла от Големия шлем в кариерата си. "Разбира се, че бях много разочарована и тъжна, когато изпуснах трите мачбола. Опитах се да си кажа, че няма какво да направя, че играя във финал и трябва да продължа да се боря. Не можех да се държа детински и да се откажа", коментира Осака след двубоя.

"Говоренето и речите не са най-голямата ми сила. Петра, благодаря ти, че беше част от този финал, за мен беше гоялма привилегия да играя срещу теб. Ти отново се доказа като една истинска шампионка. Благодаря на всички, които дойдохте да гледате мачовете, въпреки че беше толкова горещо през последните две седмици. Благодаря на организаторите, подавачите и доброволците. Поздравявам своя отбор, без тях нямаше да постигна това", каза още японката по време на церемонията по награждаването. 

От понеделник Квитова ще повтори най-доброто си постижение и ще заема втората позиция. За чехкинята това е първи загубен финал в турнири от голямата четворка, като тя има две титли на Уимбълдън от 2011-а и 2014 г. Представянето й в Мелбърн все пак отбеляза невероятното завръщане на Квитова сред най-добрите при жените, след като тя преживя истински кошмар през 2016 г. Тогава крадец нахлу в дома ѝ в Простейов и рани лявата ѝ ръка с нож, след което чехкинята трябваше да се подложи на шестчасова операция, за да бъдат спасени пръстите ѝ. 

За днешния си успех Наоми Осака си осигури 4,1 млн. долара от наградния фонд, докато Квитова ще вземе чек за малко над 2 млн. долара. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.