Раздразнителност, тревожност, сърцебиене са само част от ефектите на подобни напитки върху организма

Близо 20% от децата между 5-и и 7-и клас изпиват поне по пет енергийни напитки седмично. Средно годишно българинът консумира около 19 млн. литра енергийни напитки. Раздразнителност, тревожност, сърцебиене са само част от ефектите върху организма ни.

В „Експериментът на NOVA” десетокласничката Юлия Маноилова се опита да закупи енергийни напитки от 5 магазина само на метри от учлището ѝ.

Резултатът - в рамките на голямото междучасие - в 4 от 5 магазина Юлия успява да си купи енергийна напитка. В петия – просто не се предлагат.

„Много беше лесно. Те са изложени най-отпред, защото най-много се купуват. Когато отидеш на касата, не питат на колко си, продават ти го без проблем. Около училището е много лесно – има много магазини – лесно се купуват, достъпни са, не са на високи цени. Както продават и цигари, и какви ли не други неща – така продават и енергийните напитки – без да се замислят за вредата” споделя Юлия.

Родителите ще избират какво да ядат децата в училище

Директорът на училището Симеон Ангелов също е наясно с лекотата, с която учениците могат да се сдобият с подобна напитка.

„В училището не се предлагат енергийните напитки, но в района има достатъчно места, от които могат да си закупят съвсем спокойно”, каза той.

От здравното министерство потвърдиха за NOVA, че обсъждат забраната за продажба на кофеиновите напитки за деца. В момента експертите анализират рисковете. Новите мерки ще са записани в Закона за здравето.

Очакваме Вашите предложения за теми, както и сигнали, на e-mail: georgi.georgiev@ntv.bg и във facebook: Georgi Georgiev Nova TV.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.