За изминалата година са се увеличили с 10%

Антисемитските престъпления нараснаха с почти 10% в Германия миналата година, съобщава БГНЕС. Придружените с насилие атаки са нарастнали с повече от 60%, показва статистиката, което предизвика тревога в еврейската общност.

Полицията регистрира 1 646 престъпления, мотивирани от омраза срещу евреите, най-високото ниво за едно десетилетие, гласи отговорът на правителството по искане на депутатът Петра Пау от крайнолявата партия Левица.

Сред тях са 62 престъпления, при които 43 души са били ранени, в сравнение с 37 физически нападения от предходната година, сочат полицейски данни.

ЕС осъди изказването на палестинския президент за Холокоста

Масовият приток на предимно мюсюлмански бежанци и мигранти в Германия от 2015 г. доведе до надигането на антиимиграционната "Алтернатива за Германия" (АзГ), която от края на 2017 г. е най-голямата опозиционна група в парламента. Водещите членове на партията демонстрират срещу исляма и мултикултурализма .

В същото време Германия е свидетел на повишаване на антисемитските атаки, извършвани от мигранти от арабски страни.

Председателят на Централния съвет на евреите в Германия Йозеф Шустер каза, че статистиката отразява "страшна тенденция" и потвърждава вече "субективното впечатление сред евреите".

"Като се има предвид, че не са включени действия под прага за наказателна отговорност, картината става още по-мрачна," каза той, призовавайки към "по-силен ангажимент срещу антисемитизма от страна на политиците, полицията и съдебната система".

Германия, както и други западни страни, с тревога наблюдава как антисемитският и расистки език на омразата и насилието са се увеличили през последните години, тъй като политическият климат е загрубял и е по-поляризиран.

Улрике Демер, говорител на федералния канцлер Ангела Меркел, подчерта, че „в Германия няма място за антисемитизъм“ и че на животът на евреите в Германия трябва да бъде позволено да се развива свободно и сигурно.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.