Има водачи, които работят със седмици без почивка

Ватманите от Столичния електротранспорт не изключват възможността за ефективни стачки.

Причината - лошите условия на труд и извънредното работно време. 

 

Мъж почина при инцидент с тролейбус в София

След катастрофа в края на миналата седмица стана ясно, че има водачи, които работят със седмици без почивка. Според директорите на дружествата основа причина за извънредния труд е липсата на достатъчно кадри в системата.

 

Недостатъчната почивка противоречи и на правилата за превоз на пътници, които постановява транспортното министерство.

„Има нарушения на извънредния труд”, призна изпълнителният директор на „Столичен електротранспорт” ЕАД инж. Евгений Ганчев.

А тежките условия на труд от столичната община обясняват с липсата на достатъчно шофьори, а тенденцията била такава в цяла Европа.

„Това е динамика в пазара на труда и ние няма как да я управляваме”, каза Екатерина Йорданова – председател на Транспортната комисия в Столичната община.

„Що се отнася до недостига на шофьори, това е хроничен проблем и не ми се иска да се оправдаваме с европейските тенденции и проблеми и с глобалното затопляне”, обясни заместник-председателят на Транспортната комисия в Столичната община Калоян Паргов.

Колко се работи и има ли нарушения на закона, тепърва ще проверява ДАИ. Ако има нередности глобите за дружествата могат да стигнат до 15 хиляди лева.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.