Махмуд Абас заяви, че евреите са били преследвани, не заради религията, а заради дейностите си в банковия сектор

Европейският съюз осъди "неприемливите" изказвания на палестинския президент Махмуд Абас за произхода на Холокоста, предадоха Франс прес и ТАСС, цитирани от БТА.

ООН: Израел и палестинците са близо до нова война

"Изказването на палестинския президент Махмуд Абас на 30 април съдържаше неприемливи забележки за произхода на Холокоста и легитимността (на съществуването) на Израел", заяви Мая Коциянчич - говорителка на върховния представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини.

Израелски танкове и снайперисти се разположиха по границата с Газа (ВИДЕО)

Палестинският президент, който вече е бил обвиняван в антисемитизъм от Израел, предположи в понеделник вечерта на среща на Организацията за освобождение на Палестина, че преследванията на евреите в Европа са били свързани със социалните им дейности, преди всичко в банковото дело, а не с религията им.

ООН иска независимо разследване на смъртта на палестинците

"Подобна реторика е в полза единствено на онези, които не желаят решение за две държави (палестинска и израелска), които живеят една до друга, посочи Коциянчич.
В изявлението си представителите на ЕС разглеждат антисемитизма като най-голямата заплаха пред отвореното и либерално общество.

КЛЮЧОВ ДЕН: Румен Радев се срещна с Бенямин Нетаняху и Махмуд Абас

По-рано днес израелският премиер Бенямин Нетаняху призова международната общност да осъди антисемитските изказвания на Абас, според когото "евреите в Европа са били преследвани и убивани не защото са евреи, а защото давали заеми с лихва".
Думите на Абас бяха осъдени от израелските лидери и американски дипломати.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.