Какви са традициите на празника?

В деня, когато празнуваме Трифон Зарезан, по традиция винарите зарязват лозята. Стопаните почистват лозовите масиви с надежда за добра реколта.

Традицията повелява рано сутринта стопанката на къщата да омеси хляб - пресен или квасник. Освен това готви и кокошка, пълнена с ориз или булгур. В нова вълнена торба се слага питата, кокошката и бъклица с вино. С такива торби на рамо мъжете отиват на лозето. Там се прекръстват, вземат косерите и от три главини всеки отрязва по три пръчки. След това поливат лозите с донесеното вино. Този ритуал се нарича „зарязване".

След това всички се събират и избират „царя на лозята". Той се окичва с венци от лозови пръчки, които носи на главата и през раменете си. Сяда на колесар, който лозарите теглят под звуците на гайди, гъдулки и тъпан към селото или града. Там спират пред всяка къща. Домакинята на дома изнася вино в бял котел, дава най-напред на царя да пие, след което черпи и хората от свитата му.

Отбелязваме празниците на виното и любовта

Останалото вино в котела се плисва върху царя и се изрича благословията: „Хайде, нека е берекет! Да прелива през праговете!". Царят отговаря с „Амин".

След като стигне до своя дом, царят се преоблича с нови дрехи и сяда на дълга трапеза да посрещне хора от цялото село. Затова за цар на празника се избира заможен човек.

Следващите два дни, наречени във фолклора „трифунци", се почитат за предпазване от вълци. Тогава жените не режат с ножици, за да не се разтваря устата на вълка, не плетат, не предат и не шият. Приготвят обреден хляб и, след като раздадат от него на съседите, слагат залъци в кърмата на животните - за предпазване и на добитъка, и на хората от вълците.

Как протича ритуала по зарязване на лозите в село Устина вижте във видеото. А президентът Румен Радев спази традицията като взе участие в традиционния ритуал по зарязване на лозята в местността „Димчански завой“. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.