Те поеха заслона след скандал

Заслонът „Черни връх” вече има нови стопани. До тук се стигна след като на Нова година старите отказаха да приемат тичащ на минус 15 градуса полугол мъж. Новите съдържатели имат идеи за промени. Заслонът е масово посещаван, както от опитни планинари, така и от неопитни туристи.  На 27-ми август 1895-та година Алеко Константинов организира за първи път изкачването му, разказва Златина Зехирова.

Тази зима обаче заслонът „Черни връх”стана известен с това, че стопаните му не пуснаха да се стопли бедстващ, тръгнал полугол, турист. След скандала по случая наемателите бяха сменени. Туристите вече трета седмица посреща Николай Миков. Грижите за залона са не само в неговите ръце, помагат и неговите приятели. Въртят се на смени, за да може винаги да има някой на място, а постоянният достъп за туристи до заслона е задължителен по договор.

„Първото, което искам да кажа на всички, е да си правят много добре сметката, когато тръгват в планината, защото това е просто един заслон – той осигурява временно убежище от лошите метеорологични условия. Той не може да осигури медицинска помощ и такива неща. Един човек, ако не е подготвен, ако не е сигурен, просто не трябва да тръгва. Преди всичко сме хора! За мен това е на-важното, особено в планината. Независимо от обстоятелствата, независимо от хората, мен не ме интересува, щом съм тука, винаги имам готовност да съдействам и да помогна. Ще работим по въпроса да обособим помещение, в което дори да няма никой от нас, човек да влезе и да се стопли, но това нещо ще се случи най-рано лятото, предвид факта, че в момента транспортът е да кажа невъзможен”, обясни Миков, който е председател на сдружение „За Камен дел”.

БЕДСТВАЩ ТУРИСТ В ПЛАНИНАТА: Защо е отказана помощ в заслон на Черни връх?

В случай на нужда дежурният екип на Планинската спасителна служба е само на около петнайсет минути разстояние с шейната, но и тяхното пътуване зависи от времето.

Новият екип иска да прави още промени - да сменят дограмата, защото е стара и вътре духа. Кухнята, защото всичко е амортизирано, а се предлага храна.

„Трябва да се ремонтират септични ями, канализации, водопроводи, има доста проблеми, а и ще изникнат доста Достатъчно дълго съм в сферата, за да кажа, че хората не си дават сметка на каква цена идва всичко до тука – какво ни коства на нас да осигурим примерно топла супа и топъл чай, какво ни коства да изкараме боклука. Има хора, които са недоволни заради факта, че ги молим да се погрижат за техния си боклук.  Нямаме капацитета да изхвърлим и техния боклук и това си е сериозен проблем – тук няма сметоизвозване. Ние имаме един контейнер за една зима, която тука е шест месеца. От 2014-та година се занимаваме със стопанисването на хижа "Камен дел", като там смея да твърдя, че сме направили доста. Тя беше в много лошо състояние, пък ни е много мила и драга, защото е строена от нашите дядовци – това си е Боянска хижа, ние всичките момчета сме от Бояна. Общо взето успяхме да възстановим облика на хижата – какъвто трябва да бъде”, коментира Николай Миков.

Старият стопанин продължава да работи тук в метеорологичната станция и споделя един подслон с новите наематели. Сега те гледат към бъдещето и за заслона на Черни връх. С една молба - туристите да уважават планината.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.