Заради инцидента наемателите на заслона може да бъдат сменени

Бедстващ турист не е пуснат да се стопли в заслона на Черни връх в новогодишната нощ. За това сигнализира в социалната мрежа журналистът Димитър Кенаров, който е свидетел на ситуацията. Заради инцидента наемателите на заслона и чайната може да бъдат сменени.

Кирил Радев е компютърен специалист и екстремен спортист, доказан като бегач на дълги разстояния при тежки условия. Радев решава да посрещне Нова година на Черни връх с приятели. Но да стигне до там полугол, с тичане от центъра на София.

Спасеният в Пирин турист: Планината винаги крие рискове

Димитър Кенаров заедно с приятели, сред които полярни изследователи на северни елени, също покорява Черни връх с идеята да посреще 2019-а там. С Кирил се чакат на върха. Когато стигат обаче заслонът е заключен, въпреки че вътре има хора. Кирил е силно охладен и има нужда от помощ. Тропа, но никой не му отваря.

"Дълго време мина докато осъзная, че те просто не искат да ни пуснат, не искат да отворят. 
Нямам обяснение, бяха там, бяха на маса", разказа Кирил.

Смърт в планината: Откриха тялото на турист в Балкана

"Започна да показва начални признаци на хипотермия. Започнахме да чукаме, имаме бедстващ човек. Започнах да хвърлям топки. Една жена се показа и каза, че няма никого. Затвори под носа ни и чак като се обадихме на Планинската спасителна служба, тогава с голямо нежелание отвориха вратата и го приеха", разказа Димитър.

Дежурните от Планинската спасителна служба се отзовават на сигнала и откарват Кирил с моторна шейна.

Ирина Костова и Чавдар Евтимов държат заслона под наем 20 години. Те били там в новогодишната вечер и не са се показали въпреки настояването на младите мъже.

ДА ОЦЕЛЕШ НА КОСЪМ: Какво спаси туриста, който падна от Кончето?

"Ние просто бяхме точно в момента на новата година, бяхме с вдигнати чаши за назздравица. Не можем да тичаме непрекъснато. Имаме нужда от изживявания, освен да обгрижваме тичащи в планината", каза Ирина Костова.

"По тези данни, които досега съм събрал, по всяка вероатност договорът ще бъде прекратен защото е описано, че те трябва денонощно да осигуряват подслон на хората", заяви Мирослав Дачев от Българския туристически съюз. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.