Четиринадесет часа продължи спасителната операция в Пирин, в която участваха над 30 души

Мъж падна от ръба на опасната седловина  Кончето  в Пирин и оцеля по чудо. 29-годишният турист паднал от козирката в 200-метвора пропаст, но се е отървал само със счупен глезен и премръзване. Четиринадесет часа продължи спасителната акция на едно от най-трудно достъпните места в България през този сезон. В нея участваха над 30 души.

Мъж пострада в Пирин, падна от голяма височина

„Неговият приятел, който подаде сигнала, че е паднал, ни изпрати GPS координати за това къде се намира пострадалия турист и ни обясни, че е на 100-200 метра под това място. Но мястото е много отдалечено и труднодостъпно. Всеки, който се е качвал на Кончето, знае за какво става въпрос, ако погледнете към Банско, ще видите отвесни скали”, казва Ивайло, един от спасителите, участвали в акцията.

„Чудо е, че е оцелял, той пропада заедно с една козирка, на която е бил на върха. Доколкото разбрахме, той е седнал да си почине и да се наслаждава на пейзажа и пада заедно с триметровата снежна козирка надолу, пада в преспа, където беше намерен”, разказа и спасителят Георги Цонев.

В планината излизайте само добре екипирани, с винаги заредени телефони, не използвайте телефона си за селфита, особено на опасни места, а пазете батерията си, ако ви се наложи да останете на едно място с часове, припомнят отново спасителите.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.