Те могат да бъдат върнати към нормалното си ежедневие с адекватна грижа, твърдят медиците

В България няма работеща практика за принудително лечение на агресивните психичноболни. Констатацията е на лекарите, които работят с години в тази област. Те искат промяна, защото все по-често семейства, приятели, съседи и дори случайни граждани стават жертва на терора на хора с психични разстройства. Болните не могат да бъдат настанявани за постоянно в психиатрично заведение, защото това е нарушение на Европейската конвенция за защита правата на човека. А България вече е осъждана в Страсбург, заради нарушения на правата на хората с психични заболявания. Психиатрите в Русе искат промяна в система, защото за тях основното правото на човека, е правото му на лечение.

Галичка Николова се грижила за своя приятелка с психично разстройство. Приела я в дома си. Не знаела с какво ще се сблъска, докато не намерила мебелите потрошени. Галичка е една от многото, които са и потърпевши и свидетели на непредвидимите действия на хората с разстройство в психиката.

Когато Галичка тръгнала да търси спасение за приятелката си, установява, че разпоредбите в държавата предвиждат настаняване на агресивните болни в психиатрия за твърде кратко време. А резултатите при тези болести идват много бавно и когато пациентите излязат от болницата, агресията често се повтаря. Потвърждават го и лекарите специалисти. Те смятат, че вече има достатъчно примери от практиката, които показват, че сегашната система не работи в полза нито на психичноболните, нито на околните. И добавят, че за тях право на човека е да се лекува.

 

Психичноболен избяга, след като нощувал в коридора на Спешна помощ

"Ние трябва да преценим също дали това заболяване е заплаха за здравето и живота на самия човек, Много пъти имаме проблеми както с довеждането на тези хора, така и с агресивните прояви, които те извършват в домовете си и в последствие - с тяхното лечение", каза пред камерата на "Здравей, България" управителят на ЦПЗ-Русе д-р Теменужка Матева.

"Когато говорим за права на пациента, не трябва да го смесваме с правата на болестта. Когато лекуваме пациента и правим нещо за него, ние всъщност се борим с болестта му. Аз не съм съгласен, като професионалист, болестта на моите пациенти да има каквито и било права...", заяви психиатърът д-р Пламен Панайотов.

Психично болен е настанен в Районно управление вместо в болница

При сегашната система, за да се стигне до успех в лечението на психичноболните, самите болни трябва да дадат съгласието си за оставане в болница. Ако това не се случи, а психиатрите преценят, че страдащият от психично разстройство е опасен за себе си и за околните, се стига до принудително настаняване чрез съда. Това става рядко и само в случаи, в които психично болен е извършил престъпление.

Директор на психиатрия в София обвини Спешна помощ в отказ да изпратят линейка

"По закона за здравето три месеца е най-дългият период от време, а по Наказателния кодекс - шест месеца, като след това може да има ново преосвидетелстване", каза д-р Николина Ангелова-Барболова.

Най-често хората с психични разстройства се връщат у дома, където няма кой да се грижи за тях и да следи дали си вземат лекарствата. И пак се стига до случаи на агресивно поведение.

Лекарите имат и конкретно предложение. С адекватна грижа, психичноболните могат да бъдат върнати към нормално ежедневие, твърдят медиците. Доказателство за думите им е Диана. От 12 години тя се лекува и работи в дневния център на психиатричната болница.

Репортер: Наталия Йорданова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.