Скъсените срокове няма да удължат времето, прекарано на гише

Ускоряват работата на администрацията. Ако промените станат факт, вече няма да се налага да чакаме с дни нужните документи, а ще ги получаваме веднага.

Учителката Анелия Костадинова често посещава общината във Велико Търново не само по лични, но и по професионални причини. Тук е, за да подаде документи за един от проектите, от които може да се възползва училището, в което преподава.

„Каквото и да ми се наложило да взема от общината са били изключително експедитивни, никога не съм имала проблеми или закъснения”, споделя Анелия.

На много места обаче има проблеми със сроковете. Затова сега държавата ще се опита да забърза темповете, с които работи администрацията.

Без хартия между институциите

„Това, което правим, е вид репресия или принуда. Може би е силен този термин, но е точен. Ние имаме всички основания да считаме, че в много от случаите те могат да реагират по-бързо”, смята вицепремиерът Томислав Дончев.

Реформата предвижда дългото чакане да остане в историята и ако имаме нужда от конкретен документ или услуга, администрацията да ни я предоставя за максимум три дни.

Така, например, ако ни трябва служебна бележка от Агенцията за социално подпомагане за получени помощи, ще се сдобием с нея веднага. Ще има и изключения.

Удостоверения по БУЛСТАТ ще се издават и по електронен път

Главният секретар на великотърновската община Нина Илиева смята, че предложената промяна е напълно постижима.

„7 дни за издаване на акт за раждане. Ние може да го издадем и за 15 мин, но ще струва по-скъпо. Когато промени държавата законодателството и се каже, че един акт се вади за 2 дни, тогава ще струва и по-малко пари на съответния гражданин”, заяви Илиева.

Уверението е, че скъсените срокове за получаване на документи и услуги няма да удължи времето, прекарано на гише.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.