Според одит на Сметната палата установи, че културното ведомство не се справя с опазването на ценните сгради

Министерството на културата с план за спасяването на ахитектурните бижута - нови помещения за архива на сградите паметници на културата, електронен регистър и законови промени. Одит на Сметната палата установи, че културното ведомство не се справя с опазването на ценните сгради.

Държавата и общините искат законови промени, за да могат сами да реставрират рушащи се сгради, а после да си търсят парите от собствениците. Според доклада на Сметната палата,  член 76 от Закона за културното наследство предоставя точно тази възможност и в момента. 

Защо 90% от сградите -паметници на културата са в опасност?

„Със заповед на министъра на културата или на кмета може да се въведе ипотека”, коментира председателят на Сметната палата Цветан Цветков.

Хората от Сметната палата четат текста буквално, така както ние четем един роман. Има определени условия, при които може да се случи това, които са доста тежки и винаги в съда не издържат документите, които издаваме”, казва Влади Калинов - директор “Контрол по строителството” към Столична община.

Самите хора, които живеят в сгради – паметници на културата се озовават в омагьосан кръг от институции, липса на средства и на консенсус между различните собственици в дадена постройка.

Боил Банов: Нещо, което е загноявало с години, е трудно да се реши

Семейство Леви живее в ценна сграда, построена през 1909 г. От Общината случайно разбрали, че къщата е паметник на културата. Вече има готов проект за реставрацията. Все още не е ясно откъде ще се вземат парите. „Ние какво да направим, като сме бедни хора. Добре на нас дъщеря ни ще ни помогне, ами под нас живее една вдовица. Нашата част от фасадата е 7-8 хиляди лева”, казва Леви.

За да не се разбира случайно, че дадена сграда е паметник на културата, Институтът за недвижимо културно наследство има нужда от повече хора и от обещания още през 2016 г., електронен регистър.

"Не можем да се върнем в действителността на филма "Опасен чар" и да сложим на всеки паметник милиционер. Трябва да се използват съвременни методи за опазването, както е по целия свят", казва Боил Банов.

В София, където има най-много ценни сгради, вече са наложени глоби за 700 хиляди лева на недобросъвестни собственици, а 118 фасади са реставрирани.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.