Те са част от разбитата група, която фалшифицирала трудов стаж

Съдът остави в ареста и тримата задържани след акцията в НОИ-Силистра. Това са директорът на НОИ-Силистра Милен Пенчев, началникът на отдел „Отпускане на пенсии“- Силистра Стоянка Симеонова и бившия служител на НОИ в София Тодор Тодоров.

Снимка: БГНЕС

От разследването стана ясно, че с фалшив трудов стаж определени хора са получавали максималната пенсия незаслужено. 

Съдебното заседание започна с искане от страна на Милен Пенчев. Защитникът му обяви, че настоява залата да напуснат журналистите, защото свързвали непрекъснато случая с Пенчев с неговата дъщеря – певицата Тита. Съдът обаче не уважи това искане.

Самият Пенчев защити себе си пред съда като заяви, че самият той е инициирал проверка по повод съмнително издадените пенсии и е подготвил доклад, който е изпратил в икономическа полиция и в прокуратурата. По  думите му намерените в колата му и в апартамента му досиета били в резултат на тази проверка.

Решението на съда очаква и Стоянка Симеонова, която според прокуратурата, под диктовката на Пенчев тя е записвала като „силно мой човек” хората, които трябвало да получат привилегировани пенсии. Съдията обяви, че друга от обвиняемите – Евгения Мутафчиева е потвърдила схемата така, както я описват свидетелите.

Досъдебно производство е образувано от Спецпрокуратурата за организирана престъпна група, която е действала на територията на София и Силистра в периода от 2017 г. до настоящия момент. „Групата е извършвала т. нар. уреждане на пенсии на граждани като са се представяли за това документи, удостоверяващи неистински трудов и осигурителен стаж. Документите се представяли пред НОИ-Силистра“, обясни говорителят на спецпрокуратурата Сийка Милева.

Шестима души, сред които и шефът на НОИ- Силистра, са с повдигнати обвинения

В групата участват длъжностни лица – това са директорът на НОИ-Силистра, началникът на отдел „Отпускане на пенсии“- Силистра и бивш служител на НОИ от София. Членове на групата са семейство - баща, майка и син. „Те изготвяли голяма част от неистинските удостоверителни документи, съхранявали ги в дома си, отделно от това синът е извършвал и адресни регистрации по настоящ адрес на лица, които желаят да им бъдат отпуснати такива пенсии в недвижим имот, който бил прехвърлен от неговите родители“, обясни Милева.

Снимка: БГНЕС

ПЕНСИИ ЗА ПРОДАН: Как е източван НОИ в Силистра?

Към момента към наказателна отговорност са привлечени шестима души. Наблюдаващият прокурор Николай Димитров обясни, че до момента са установили около 20 души, на които са били опуснати пенсии по този начин.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.