Причината е таксата „Юрисконсулт”

Сметка за парно от 13 лева скача с 950 лева.  Причината е начислена такса „Юрисконсулт” след заведено дело от „Топлофикация – София”. Сигналът е на омбудсмана Мая Манолова. Тя дава дружеството на финансовата инспекция и настоява за пълен одит заради, по думите й, неправомерно начислявани такси на длъжниците през годините.

Между 12 000 и 17 000 дела се водят всяка година. Новата атака на омбудсмана е по повод започнали  производства срещу над 20 000 абоната. При част от тях, Манолова твърди, че дружеството е поискало минимум 950 лева отгоре.

Манолова осъди „Топлофикация - София“

Според официалната информация на „Топлофикация-София”, само през 2015 година столичното парно е завело дела на обща стойност малко над 30 млн.лв. Начислените такси „Юрисконсулт" в полза на Топлофикация за сметка на потребителите са за над 4 милиона лева. За да няма напрежение, от Столичното парно обещаха да променят начина на работа и да сложат край на делата за малки сметки. Приоритетно ще се съдят само хора, които дължат над минималната работна заплата или 560 лева.

ЗА ХОРАТА И БАНКИТЕ: Омбудсманът с мерки в защита на длъжниците

От години Цветанка Илиева се бори със системата, срещу принципа – „Имаш тръби- трупаш задължения”. 

„Това води към финансова смърт на топлофикационните дружества в България. Проблемът е изключително сериозен, защото обикновено не си плащат сметките най-бедните клиенти. Тоест хем не може да се плати таксата „Сградна инсталация”, хем се начислява  „Юрисконсулт””, коментира тя.

Така колелото се завърта и малки сметки водят след себе си огромни дългове заради начислените такси, заявява омбудсманът.

„Става дума за един лист, попълването на 1 лист, за който те искат по 300 лева от столичани. Дали ако хората знаеха, че имат 19 лева задължения, щяха да чакат те да станат 900?”, попита Манолова.

„2/3 от клиентите ни са коректни. Ние водим дела само срещу другите, които не можем да ги накараме да платят дължимото”, обясни Елисавета Павлова от „Топлофикация-София”.

Сагата започна през 2015 година и завърши с решение на съда да се сложи таван на таксите. Но все пак такси има, ако „Топлофикация” поиска. Сега обаче следва рунд 2. Омбудсманът настоява за пълна проверка колко са били делата, каква е общата стойност на таксите и за какво са използвани парите.

„Огромни пари, които се събират на гърба на столичани, не за подадена топлоенергия или топла вода, това са паразитни разноски”, заяви омбудсманът.

„Това са дела, които са свързани с много голям финансов, материален  интерес за „Топлофикация”", обясни Елизабет Павлова. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.