Какво се променя?

Споразумение в последния момент за Brexit. Европейският съюз и британското правителство договориха промени по най-спорните точки по сделката за напускане на общността.

Какво се променя? Първо Брюксел се съгласи да има краен срок за така наречения предпазен механизъм за ирландската граница, който стана причина сделката на Тереза Мей да бъде отхвърлена първия път. Този механизъм е застраховка срещу твърда граница между Ирландия и Северна Ирландия - нещо, което никой не иска. И Брюксел, и Лондон са против ограждения, пропускателни пунктове, митнически и паспортни проверки, каквито се правят по всички външни граници на общността.

Според договореното снощи, този механизъм трябва да отпадне до края на 2020-та година. Британските депутати го отхвърлиха при първото гласуване заради опасения, че той ще обвърже Великобритания с Евросъюза безсрочно и ще пречи на Лондон да сключва свободно търговски споразумения с държави от целия свят.

Мей към депутатите: Сделка или Brexit ще бъде изгубен (ВИДЕО)

В опит да избегне хаотично излизане от Европейския съюз и да се измъкне от политическия лабиринт, Тереза Мей направи среднощно посещение в Страсбург в последната минута и получи допълнителни гаранции от Европейския съюз преди ключовия вот. Сега топката отново е в ръцете на британските депутати. 

"За тези, които искат да намерят решение, които вярват в британското общество и искат да намерят решение за техния вот за Brexit, опасността е споразумението да не бъде одобрено и ако сделката не мине - може да загубим от Brexit", каза премиерът на Великобритания Тереза Мей.

Две важни промени бяха договорени. Първо беше създаден съвместен законовообвързващ инструмент, който позволява на Великобритания да се обърне към арбитраж в случай, че Европейският съюз задържи Кралството неопределено време в предпазния механизъм, който предвижда оставане на митнически съюз и липса на граница между Ирландия и Северна Ирландия. Тереза Мей и Жан-Клод Юнкер се договориха, че до 2020 година ще бъде намерена алтернатива на този механизъм. Тя излезе като победител от срещата в Страсбург, но скептицизмът в Лондон остава. Юридическият съветник Джефрик Кокс предупреди, че остава рискът Великобритания да бъде поставена завинаги в капана на резервния механизъм.

Световната мрежа навърши 30 години

"Юридическите въпроси, засягащи излизането от Европейския съюз, могат само да подпомогнат едно политическо решение, което всеки от нас трябва да направи. Това е въпросът, незаконността на действията на правителството. Става въпрос за политика и политическо решение дали да влезем в предложеното международно споразумение", заяви юридическият съветник на британското посолство Джефри Кокс.

СДЕЛКА ИЛИ НЕ?: Нови договорености за Brexit

Председателят на Европейската комисия се обърна към евродепутатите и изпрати ясно послание и към Лондон.

"Казах тази нощ, че това е втори шанс за Великобритания и трети няма да има. Бих искал членовете на британския парламент да одобрят днес британско-европейския подход", каза 

И днес въпреки дъжда пред Уестминстър се събраха противници и привърженици на Brexit. "Предатели!", крещяха от едната страна, а от другата се развяваха флаговете на Европейския съюз.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.