Това стана на втората регистрация

Въпреки заканите на Веселин Марешки, че напуска парламента, депутатите от ВОЛЯ осигуриха кворума в пленарна зала тази сутрин. Това стана при втората регистрация. При първата парламентът не успя да събере кворум и да започне работа. 

ВОЛЯ напуска пленарната зала

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

На първия опит се регистрираха 119 депутати, на втория опит се появиха и народните представители от ВОЛЯ и така се регистрираха 125 депутати.

Малко преди 09:00 часа се проведе председателски съвет.

По информация на NOVA следващата сряда ще се проведе между ГЕРБ и ВОЛЯ.

„След като вчера обявихме нашите намерения, цял ден слушахме изявленията на Каракачанов и Симеонов, че и без хапчетата на Марешки слънцето щяло да изгрее. Днес в 09:00 часа стана ясно, че има нужда от хапчетата на Марешки ”, заяви Пламен Христов, ВОЛЯ.

„Гледам евтин цирк. Един политик трябва да е сериозен, да си отстоява тезите”, заяви Искрен Веселинов, ВМРО.

„Разговарях вчера с г-н Марешки, той каза, че иска обстоен разговор с ръководството на парламентарната група”, заяви Цветан Цветанов, ГЕРБ.  Той е категоричен, че ВОЛЯ не се опитват да извиват ръцете на управяващите "В никакъв случай, всяка една от парламентарните групи има своята визия, ангажименти. И това, че всеки отстоява своите принципи не бива да се възприема като извиване на ръце", обясни той.

В същото време в "Здравей, България" Марешки не пропусна да подчертае, че причина за заканата за бойкот не са само дребнотемията, с които се занимава парламента, а и наличието на патриотите във властта. „Искаме да кажем на г-н Борисов, че да падне Каракачанов няма да е толкова страшно за правителството, напротив, ще е оздравяващ”, заяви Марешки.

Още в сряда, след политическите консултации с ГЕРБ, ще стане ясно в или извън парламента ще останат Веселин Марешки и неговите депутати.

Иначе, днес на първо четене депутатите гласуваха промените на ГЕРБ в Изборния кодекс за връщане на стария праг на преференцията.  5% за местния вот и 7% за евровота. Изненадващото е, че ДПС също подкрепиха връщането на стария по-нисък праг на преференцията, въпреки настояването им до момента той да бъде драстично завишен. ДПС и ГЕРБ не пропуснаха да отбележат отсъствието на БСП и липсата на тяхна позиция по важния закон.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.