Докторката е принудена да го преглежда и след случая

Пациент преби личната си лекарка в София. До нападението се стигнало, след като докторката се опитала да обясни на болен мъж, че няма как да му даде направление за бъбречна трансплантация, защото това не влиза в нейните правомощия. Абсурдът в цялата история е, че въпреки атаката, тя е принудена да продължава да преглежда пациента си, всеки път, когато го посети в кабинета.

„На 22 март бях нападната от един пациент, който наистина е тежкоболен. Той е с хронична бъбречна недостатъчност и е на хемодиализа. Настояваше, че аз трябва да го подготвя и представя за трансплантация на бъбрек. Обясних му, че не мога да го направя, защото нямам правомощия. Започна да ни заплашва със сестрата. След това започна да ме удря. Предшната седмица ми се обади завеждащият на хемодиализната структура на болница „Токуда” и ми каза да му дам направление, за да го подготвят за трансплантация. Такава клинична пътека за подготовка за трансплатация по Здравна каса няма", разказа в ефира на „Здравей, България" нападнатата д-р Антоанета Николова-Здравкова. Тя допълни, че си е извадила медицинско. 

"Д-р Николова беше направо в безпомощно състояние. Но докато дойде някой да помогне, той си излезе от кабинета”, обясни медицинскатата сестра Любка Чортова.

Пиян пациент нападна с ножица медицинска сестра (ВИДЕО)

По случая е образувано досъдебно производство. Мъжът не е криминално проявен, но ще му бъде направена психиатрична експертиза, с която да се разбере дали е разбирал какво прави.

„Големият проблем е, че аз нямам право да отпиша пациента. Писала съм молба до много институции. Очаквам решение на проблема. Ако откажа да го лекувам, мога да бъда санкционирана”, каза още д-р Здравкова. По думите й след инцидента мъжът не е идвал при нея.

По данни на Здравното министерството физическите нападения над лекари през 2018 г. са 396, а от началото на годината са 34.

Българският лекарски съюз осъди посегателството. От там поискаха и ефективни присъди за нападенията над лекари. "Огромна е цифрата на нападения над медици, няма осъдени. Ами какво да почнем ние лекарите да се защитаваме с лютиви спрейове ли… С паник бутони няма да стане", коментира д-р Николай Брънзалов, заместник-председател на БЛС. 

Повече по темата гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.