По информация на NOVA външният министър Екатерина Захариева е привикала турския посланик

Дипломатическо напрежение между България и Турция заради Закона за вероизповеданията. След като депутатите разсрочиха дълговете на Главното мюфтийство и оставиха възможността за дарения от чужбина, турският външен министър заяви, че поправките са станали, след намесата на Турция. Последва остра реакция от българския външен министър.

Мюфтийството има 10 години, за да погаси дълговете си

Изявлението на турския първи дипломат се случва дни преди местните избори в Турция, които трябва да се проведат в неделя. Изказването е направено на предизборна среща с български изселници. В публична реч Мевлют Чавушоглу обяснява, че първоначалните поправки в Закона за вероизповеданията били срещу всички видове основни права и свободи. И Турция била принудена да се намеси, след което България променила закона.

От българското външно министерство потвърдиха за проведен телефонен разговор между външните министри, по искане на турския външен министър. Той изразил притеснения от поправките в закона, които, според него, били насочени срещу мюсюлманската общност. Министър Захариева обяснила, че измененията не са насочени срещу нито едно вероизповедание. В изявление до медиите от Външното ни министерство заявява, че България не може да приеме намеса на чужда държава в законодателния процес и такава не е била допускана.

Дълговете на вероизповеданията ще бъдат разсрочени, а не опростени

Обръщат внимание, че изказването на Чавушоглу става дни преди изборите. И подчертават, че използването на добросъседските отношения в такива ситуации не е от полза за никого.

По информация на NOVA от дипломатически източници, министър Захаравиева е наредила да бъде извикан във външно министерство турският посланик.

„Когато едно вероизповедание получава субсидия от държавата, не е редно то да зависи от чужди за България финансови потоци, защото това означава, че това вероизповедание може да бъде използвано като политически инструмент, на което сме свидетели последните 30 години”, заяви Валери Симеонов, НФСБ.

„От Православната църква казаха категорично, че не са съгласни да бъдат ограничени даренията”, заяви Цветан Цветанов.

„Щом Православната църква не е съгласна с нещо, тя е най-голямото вероизповедание в страната, ние трябва да се съобразяваме”, заяви Йордан Цонев, ДПС.

Междувременно от ВМРО поискаха изслушване на външния министър в парламента и попитаха кой стои зад външната намеса в Закона за вероизповеданията. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.