Извършват се обиск и разпити

Седем автомобилни инспектори от Перник са задържани за подкупи. Според спецпрокуратурата престъпната група е действала от средата на миналата година.

Арестуваните за подкупи събирали така наречената такса „Спокойствие”, както по време на проверки, така и при издаване и подновяване на лицензи на транспортни фирми. Освен това предупреждавали за проверки и заедно с това искали нещо в замяна, за да не съставят актове. Всички потърпевши фирми са в Област Перник.

СПЕЦАКЦИЯ: Над 10 задържани в ДАИ-Благоевград (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Много са! Няколко десетки”, обясни Димитър Петров, и. д. Административен ръководител на Специализираната прокуратура 

Замесените в корупционната схема, според прокуратурата, били от средното ниво на пернишката „Автомобилна администрация”.

„Сумите са различни. Засега не искам да ги уточнявам /// Преценява се според финансовото състояние и брой автомобили, които има фирмата. ДИМИТЪР ПЕТРОВ - и. д. Административен ръководител на Специализираната прокуратура 

Акцията на разследващите започнала около 09:00 часа сутринта. Разпитват се свидетели, изземат се документи, претърсени са и лични адреси, не само адреса на „Автомобилна администрация”.

Ще има ли осъдени след акцията срещу корупцията в ДАИ?

От прокуратурата използваха случая, за да припомнят, че през изминалите две години са задържали още служители на „Автомобилна администрация”: 10-има през 2018 г. в Благоевград.

„Явно става дума за по-глобален проблем с подбора на кадри”, коментира Димитър Петров.

Акцията на спецпрокуратурата останала незабелязана от работещи в същата сграда.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.