Заради проекта беше затрупана природна забележителност

Община Созопол спря изграждането на водопровод на брега на морето в Черноморец. Заради проекта беше затрупана природна забележителност. Засипаният терен не е защитена територия, но пък граничи със защитена местност нос Червенка. Затова оттук насетне Община Созопол и РДНСК- Бургас трябва да преценят дали да задължат инвеститора и собственик на терена да премахне от скалите насипаните инертни материали.

Дни след като камиони изсипаха тонове инертни материали върху скалите на брега на морето в Черноморец, възмущението на местните продължава. „Тъй като аз съм отраснал точно на тези скали, ходили сме за миди, ходили сме на плаж и въобще не е редно някой да посяга на природна забележителност и даденост, която не е негова”, смята жителят на Черноморец Стефан Колчев.

Проверяват кой засипа с камъни и пръст скалите край Черноморец

Кметът на Черноморец разбрал, че собствениците на терена имат издадено строително разрешение за изграждане на водопровод. „Тъй като пътят е изяден от водата се е налагало да се сложат инертни материали, за да могат да мина водопроводните тръби”, каза кметът на града Добри Добрев.

Зам.-кметът на Община Созопол Катя Стоянова заяви, че не може да каже коя е фирмата, която е получило разрешително. Още сутринта на място пристигнаха експерти на Регионалната екоинспекция, за да замерят терена и да установят дали територията попада в защитена местност. След проверка на границите на имота се установи, че частните терени не попадат в защитената местност, природна забележителност нос Червенка. „Но при извършването на тези дейности част от скалите са изсипани върху защитената местност, с която той граничи”, коментира директорът на РИОСВ - Бургас инж. Тонка Атанасова.

Изсипаха тонове пръст върху скалите в Черноморец

Затова, след проверка на документацията община Созопол, ще сформира комисия с представители на ДНСК и РИОСВ, която да прецени съдбата на спрения обект.

„И оттам нататък ще взимаме каквито и да е решения за спиране, прекратяване, възстановяване или всичко онова, което е по закон на самото строителство”, заяви зам.-кметът на община Созопол Катя Стоянова.

Репортер: Цеца Алексова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.