Има тенденция към това всеки един отделен случай да бъде детайлно уреден, обясни бившият образователен министър

„Законодателството не само като качество, но и като количество много се променя. Има едни сборници, дебели 5-6 пръста, на Княжество България. Това е било законодателството. Когато аз завърших имаше едни сини сборници, които бяха към метър и нещо. В момента ако наредим законодателството, то вероятно ще бъде към 5-6 метра. Тук включваме и правото на ЕС. Има една тенденция към това всеки един отделен случай да бъде детайлно уреден. Това коментира в предаването „Здравей, България” проф. Даниел Вълчев, декан на Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски”.

„Човечеството винаги се е стремяло да вложи и морален смисъл в законите. Основният идеал на правото е мирът”, коментира още проф. Вълчев. Той обаче забелязвал, че законодателят много лесно се поддава на обществен натиск.

Така се стигало и до следните случаи:

„По-тежко се наказва убийството на частен съдебен изпълнител, помощник частен съдебен изпълнител, митнически служител, служител от Изпълнителна агенция по горите, отколкото на бременна жена и дори министър-председател”, обясни Вълчев.

„В някои случаи на посегателство над човешкото достойнство, разкриване на тайна по служба глобата е от 100 до 300 лева. Ако в особено големи размери сече и извозва дървен материал – глобата е до 500 000 лева”, заяви още Вълчев.

Той обясни още, че за последните 7-8 години в България има не повече от 70 и 100 присъди за корупция и те са за относително дребни случаи.

Още гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.