Бисер Петков заяви, че крайният резултат трябва да бъдат взаимноприемливи текстове

Проектът на Национална стратегия за детето (2019-2030 г.) ще бъде преработен до постигане на взаимноприемливи текстове в рамките на продължаващото обществено обсъждане. Това каза социалният министър Бисер Петков, който беше помолен да коментира продължаващите протести около проекта на документ, съобщава БТА. Той припомни, че вече беше обявено от Държавната агенция за закрила на детео (ДАЗД) и социалното ведомство, че обществените консултации продължават до края на май, като целта е да бъдат приети такива текстове, които да изчистят страховете на някои от родителските организации.

"На този етап проектът на стратегия няма да бъде придвижен към приемане от МС, а ще се даде възможност да продължат дискусиите и в обсъжданията да се преодолеят страховете, които той създава. Ние не казваме, че на всяка цена тази стратегия трябва да се приеме, проявяваме необходимата гъвкавост, вслушваме се в мнението на обществото, в предложенията на родителските организации, затова обсъжданията продължават. Да се надяваме, че до края на май ще получим конструктивни предложения", допълни Петков. 

Родителски протест срещу проекта за нова Стратегия за децата

В обсъжданията ще участват както експертите, подготвили документа, така и тези, които имат нови предложения по него. Попитан за недоволството около текста за изричната забрана на телесното наказание, министърът каза, че документът е предизвикал бурна обществена реакция, но е важно да се разбере какво се има предвид с него. "Стратегията цели насърчаването на родителите да ползват такива методи на възпитание, които не уронват достойнството на децата. Текстът може да претърпи някакви промени, за да не се свежда до въпроса дали може родителят да плесне детето си", каза още Петков. Р

На въпрос дали са основателни страховете, че социалните служби ще придобият твърде много права, за да отнемат деца, министърът каза, че стратегията не е нормативен документ и той не дава повече права от разписаните в Закона за закрила на детето. "Това са мерки за закрила, предвидени в закона, които се прилагат в последователност, като отнемането на детето от семейството е крайна мярка и тя се налага от съда", увери Петков. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.