Школото е създадено в началото на 19 век

Килийно училище на два века във великотърновското село Плаково се руши от години. Въпреки че е паметник на културата, средства за ремонт няма. Затова Община Велико Търново продава на търг едно от първите килийни училища в страната, преди то да рухне напълно.

Килийното училище в Плаково е създадено в началото на 19 век. В годините на османското робство в него последователно са били настанени конака, пощата, кметството. Последно през 1974 г. сградата е била детската градина.

„Всъщност, училището е ремонтирано няколко пъти. От стари снимки се вижда, че прозорците не са били такива, а дълги, тесни и много по-хубав вид е имало. Покрито с каменни плочи и след това е прекроявано много пъти, като плета и кирпича са го изхвърлили. И сега е с тухли. Може би, когато е станало общежитие за учениците, наоколо. И сега се руши. Продаваме го от три години насам, но какво ще стане, не мога да кажа”, обясни Петя Кънчева - кмет на селото.

Обявената първоначална цена за продажба на търг  е 17 000 лв. Въпреки, че архитектурен паметник, бъдещият му собственик ще има свободата да го реставрира, както намери за добре. „Килийното училище, новият стопанин, може да използва всякакви свои виждания по съхранявания на културната ценност, като използва съвременните строителни материали и старите техники – задължително керемиди, мазилки, приземието е каменно. Но то може да получи съвременни функции, тъй като навремето, килийното училище се е доближавало до жилищното обитаване – едното е било стая соба, с огнището. Не виждам, никакви проблеми бъдещият собственик да пристрои в дворното място и допълнителни сгради, които да ползва за функциите на този имот”, коментира арх. Донка Колева- експерт в Дирекция "Култура, туризъм и международни дейности" в Община Велико Търново

Село Плаково има около 100-тина жители. Мечтата на местните е килийното училище да бъде реставрирано, както е ремонтирана и църквата до него. За целта, обаче, е необходимо първо някой да го купи. „Болно ми е, защото това е една старина, която би трябвало да се запази. Имахме идеи да е музей. Не само за образованието, а и за селото, каквото може да съберем. Достатъчно сме събрали в читалището, като история – Плаково в три века, която можеше да е тук. Ние не сме селски район и не може да участваме в никакви програми за развитие на селските райони”, споделя още селският управник Петя Кънчева.

Ако не се намери купувач за килийното училище, то цената му, обявена от общината,ще продължи да пада, докато самата сграда не падне физически.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.