Парламентът прие на първо четене два законопроекта с предложения за промени в Закона за държавната собственост

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за държавната собственост, свързани с отчуждаването на земеделски имоти, предаде „Фокус“. С промените се оптимизира процедурата, свързана с отчуждаването на частни имоти по Закона за държавната собственост. На вниманието на депутатите бяха поставени два законопроекта за промени в Закона за държавната собственост - едните внесени от ПГ на ГЕРБ самостоятелно, а другите от ПГ на ГЕРБ и „Обединени патриоти“. Измененията на ПГ на ГЕРБ касаят случаите на принудително отчуждаване на земеделски имоти или горски територии, собственост на едно физическо или юридическо лице с обща площ над 50 дка за изграждане на национален обект. Идеята е да може да се предостави за такъв имот обезщетение, като ограниченията на закона за минималния размер на имотите да не се прилагат.  

Така собствениците на земеделски земи, които подлежат на принудително отчуждаване заради строеж на големи инфраструктурни обекти, ще бъдат компенсирани по по-добър начин, обяснява БНР.  Предлага се в седeмдневен срок от постъпване на искането съдът да допуска предварително изпълнение на акта за отчуждаване, когато това се налага, за да се защитят особено важни държавни или обществени интереси при реализирането и изграждането на значими национални обекти и обекти с национално значение.

Предвижда се допускането на предварително изпълнение, когато е налице влязъл в сила подробен устройствен план, с който имотът е отреден за изграждане на национален обект или обект с национално значение, имотът не е единствено жилище на собственика и определеното обезщетение е внесено по сметка на правоимащите лица или по сметка на областния управител. 

Запазва се възможността за въвод на инвеститора във владение в имота и за получаването на разрешение за строеж, като се предвижда при допускане на предварителното изпълнение съдът да определи и парична гаранция в размер до една трета от размера на внесеното от инвеститора обезщетение. Запазва се действащият ред за определяне и изплащане на обезщетения и се прецизират разпоредбите относно съобщаването на отчуждителния акт, чрез отпадане на задължението за изготвяне на протоколи, подписани от съседи, чиято цел е да удостоверява, че заинтересованите лица не са намерени на съответния адрес.

С цел да се гарантират правата и интересите на собственика на отчуждения имот и да се обезпечи правото на съдебна защита със законопроекта се предлага уведомяването на заинтересованите страни да се извършва по реда на Административнопроцесуалния кодекс, която процедура по уведомяване обезпечава правото на защита на собствеността на гражданите и организациите.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.