Европейските избори ще бъдат на 26 май

Манипулации чрез машинния вот на изборите са невъзможни. Това уверяват от Централната избирателна комисия и от фирмата доставчик на устройствата.

Още миналата седмица у нас бяха доставени 3300 устройства, които ще тръгнат към избирателните секции в страната, два дни преди европейските избори.

СНИМКИ НА МАШИНИТЕ ВИЖТЕ ТУК

„Те не могат да бъдат свързвани в мрежа. Не могат да имат телекомуникационни канали. 3атова са и тези смарт карти, с които един избирател не може повторно да гласува”, каза говорителят на ЦИК Александър Андреев.

Устройствата са нови. Произведени са в Тайван. Днес те имат инсталиран софтуер, а бюлетината за вота на 26 май вече е на екрана им.

„Самите машини са напълно изолирани от околната среда. Те не са свързани с интернет или с каквато и да било друга мрежа. Не само по време на изборния ден, но и след това има на практика 100% гаранция, че няма никакъв риск някой да манипулира резултатите”, представителят на Сиела Норма Веселин Тодоров.

В момента машините се съхраняват в склад, одобрен от ЦИК. А службите за сигурност са създали организация за тяхната охрана.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.