Ние постоянно живеем в един "Костинброд", заяви съпредседателят на „Демократична България“

„Институциите в България са приведени в състояние на будна кома. Те не работят и това е дълбоката причина за всеки един скандал, като започнем от „Апаратаментгейт” – става дума, че ние имаме КПКОНПИ, която основна задача й е да проверява имотното състояние на политиците за корупционни индикации. Тя трябваше да разкрие този скандал. Тя има над 10 млн. годишен бюджет за тази работа. Затова казвам, че Пламен Георгиев моментално трябва да подаде оставка. Институциите на работят и ние постоянно живеем в един Костинброд. Това каза съпредседателят на „Демократична България“  Христо Иванов в ефира на „Здравей, България”.

Борисов: В дните преди вота очаквам нов "Костинброд" (ВИДЕО+СНИМКИ)

За поръчаните проверки от главния прокурор на хора, заемащи висши държавни длъжности Иванов коментира: „ДАНС трябва да проверява тези неща текущо. Има структура в ДАНС, която се нарича „Финансово разузнаване” и това им е работа. Не очаквам да излезе нещо извън поредната заготовка от това нещо, защото институциите не работят. Те трябва да работят всеки ден, а не да правят пиар, когато на едно или друго политическо тяло му дойде до акъла да го организира това нещо”,обясни той.

КОНСУЛТАЦИИТЕ ПРИ ПРЕЗИДЕНТА: Намеса ли е това в независимостта на магистратите? (ОБЗОР)

Той коментира и консултациите при президента за избор на нов главен прокурор, които с превърнаха станаха повод за задочен спор между премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев. "Има решение на Конституционния съд, което обяснява, че  преценката на президента е чисто политическа за това дали да подпише указа за предложението, което ще дойде към него от ВСС. Той е напълно в правото си преди да е започнала процедурата да обяви условията, на които трябва да отговаря кандидатът, който той ще подкрепи политически, защото става дума за политическо решение. В този смисъл аз съм призовал президентът да обяви предварително какви характеристики трябва да има кандидатът.

Гордея се с родината , но не, защото смятам, че България е най-успешната страна, а защото мисля, че това е въпрос на отношение към себе си. Срамувам се от това, което правим за България днес. /.../ За мен Европа е катедрала. Духовно усилие с материален израз – нещо, което се прави от много поколения, но и нещо, което в основата си е съд”, заяви той.

Албена Симеонова е третият кандидат в листата на „Демократична България”.  В ефира на „Здравей, България” тя обяви, че нейната основна кауза, ако бъде избрана за евродепутат, ще бъде промяна на общата селскостопанска политика.  „Имаме 400 км крайбрежие, а почиваме в чужбина, имаме най-красивата природа, а дишаме най-замърсения въздух, произвеждаме най-вкусните плодове и зеленчуци, а се храним с  боклуци. Аз съм биофермер от плевенско село и произвеждам здравословна храна. В момента Европа е изправена пред сериозно предизвикателство, унищожават много пчели, замърсена е водата, Това, което бих искала да променя, е общата селскостопанска политика. В момента 500 млн. европейци плащат 114 евро за тази политика, а как се разпределят те в България? Повече от 80% от тези средства отиват в по-малко от 3% към фермерите”, заяви тя.

В деня на вота бъдете с нас. Харесайте Facebook страницата на Новините на NOVA и следете развитието на изборния ден и получавайте ексклузивна информация за хода на вота. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.