193 литра на квадратен метър е регистрираното количество валежи в село Дерманци

Силна градушка удари Северна и Северозападна България. Ледени зърна с размер на лешник съсипаха продукцията на хората в Монтанско. Най-тежко е пострадало село Горна Вереница. Стреляни ли са противоградни ракети в район, където има ракетни площадки и защо се стигна до поредното унищожено село от градушка? Отговорите от директора на дирекция „Агенция за борба с градушките” в област Монтана Румен Ангелов в „Здравей, България”.

Мощни бури и градушки удариха половин България (ВИДЕО+СНИМКИ)

 „Тези облаци в предната част се създават. В задната си част се рушат. Валежът в Горна Вереница от този облак е от задната част. Tой е създаден далеч преди нашите възможности да пристъпим към обработка с ракетите. Изобщо да се намесим в развитието на този градоносен облак”, обясни той.

Ангелов допълни, че той и колегите му са нямали възможност да реагират. „Нито можем да стреляме, а в момента, в който той се извалява над селото, нашата намеса е безсмислена. Ние можем да се намесим само когато облакът е в т.нар. неустойчиво състояние. А вече той е създаден и валежът е неминуем”, заяви още директорът на дирекцията.

По думите му след валежа са изстреляни 56 противоградни ракети.

СЛЕД ГРАДУШКАТА: Какви са щетите в Карловско?

Синоптикът Анастасия Стойчева обясни в студиото на „Здравей, България”, че в синоптичната станция в село Дерманци са отчетени 193 литра на квадратен метър за изключително кратък интервал от време – 20-ина минути. Дъждът е бил придружен от силна градушка с размер от 1,5 до 2 сантиметра. „Наистина процесите вчера бяха впечатляващи в Северозападна България”, коментира тя.

По думите й подобни явления е възможно да се случат над страната ни на 23 и 24 май, когато през нея ще премине студен фронт.

Ураган и градушки нанесоха огромни щети в Свищовско и Карловско (ВИДЕО)

Какво време ни очаква в следващите дни вижте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.