Има объркване с адрес на секция и то в квартал, в който има най-много българи

В почти 200 секции в 64 държави ще могат да гласуват днес българите зад граница. В Лондон - на изхода на Евросъюза, все пак гласуваха за свои представители в Европейския парламент, защото Brexit все още не е факт. Стана ясно, че на 7-ми юни Мей се оттегля. Така че вотът там е интересен. За гласуването на на нашите сънародници във Великобритания разказва Миролюба Бенатова. 

Сънародниците ни гласуват и в Брюксел

Секциите в Лондон са 7 за разлика от референдума през 2016 година, когато само в Лондон имаше 14 секции от общо 43 за цяла Великобритания. Тогава имаше огромно желание от страна на нашие сънародници да дадат своя вот.

В началото на изборния ден: В ЦИК няма сигнали за сериозни нарушения

До последния момент на тези избори имаше организационни проблеми за формиране на комисиите на секциите. В Лондон, където има най-много българи, има само 3 секции извън посолството.

В ресторант „Родина” е едната от тези три секции. И там до последно е имало проблеми с организацията.

„Имаше проблеми с организацията, защото едва вчера разбрах кой ще бъде моят секретар и един от членовете. Всички ние сме доброволци, никой то нас не е дошъл за пари. Не знам защо така се случи”, коментира председателя на комисията Кристина Атанасова.

6 355 633 българи имат право на глас на изборите

„Малко се съмнявам, че българите знаят къде да гласуват. Може би това място тук е по-популярно. Другото място е на Стратфорд. Тази сутрин проверих къде точно се намира адресът на секцията. Оказа се, че не е там, където беше обявен предварително. Смятам, че хората ще се пренасочат към нас и ще бъде навалица”, посочва още тя.

Българите в чужбина могат да глсуват само със записване на място. Всеки може с декларация и заявление да се впише в списъка и да гласува.

Към момента изборният ден протича нормално. Няма информация за нарушения.

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРИТЕ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ПАРЛАМЕНТ ЧЕТЕТЕ ТУК

В деня на вота бъдете с нас. Харесайте Facebook страницата на Новините на NOVA и следете развитието на изборния ден и получавайте ексклузивна информация за хода на вота. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.