Тя е по-ниска в сравнение с предходните избори за Европейски парламент

Общо 439 088 души са гласували до 10.00 часа в днешния изборен ден, което прави 6,84% избирателна активност. Тя е по-ниска в сравнение с предходните избори за Европейски парламент, провели се през 2014 г., когато е била 7,62%. Най-висока е избирателната активност в Кърджали (19,91%), а най-ниска – във Варна (5,51%).

Данните бяха съобщени на редовния брифинг на Централната избирателна комисия (ЦИК), предаде БГНЕС.

В 23 МИР София активността до 10.00 часа е 5,43%, в 24 - 4,06%, а в 25 - 5,06%. За 26 МИР София област активността е 7,56%. „В тези часове е нормално активността да бъде по-ниска. Надяваме се, че ще се увеличи“, заяви Александър Андреев, един от говорителите на ЦИК.

До този момент общият брой на сигналите и жалбите е 27, които са свързани предимно с организацията в изборния ден, както и с избирателните права на гражданите. 5 от тях са свързани и с машинното гласуване. „Няма жалби и сигнали, които да имат по-сериозен характер по отношение на изборния процес“, увери Таня Цанева от комисията.

Тя подчерта, че към момента в общо 7 секции от различни градове на страната машинният вот е отменен, а в столичния квартал „Подуяне“ е регистриран случай на разменени машините за гласуване в две секции, което ще наложи ръчно преброяване на хартиените разписки от тях. 

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРИТЕ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ПАРЛАМЕНТ ЧЕТЕТЕ ТУК

В деня на вота бъдете с нас. Харесайте Facebook страницата на Новините на NOVA и следете развитието на изборния ден и получавайте ексклузивна информация за хода на вота. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.