Проблеми с машинното гласуване е имало в 10 секции, в 3 - са отстранени

Първоначално секциите с проблеми с машинното гласуване са били десет, но в три проблемите са отстранени, каза пред журналисти Таня Цанева, член и говорител на Централната избирателна комисия, съобщава БТА. Машинно гласуване има в 3000 секции във всичките 31 избирателни района в страната. Гласуването е задължително, но санкции няма, добави тя.

ЦИК: Най-висока избирателната активност към 13 часа е 18,58 % в област Видин

Проблеми с машинното гласуване има в по-малко от 1% от общия брой на секции в страната. Това обясни говорителят на ЦИК Александър Андреев. Машинното гласуване е отменено в секции във Видин, Кърджали, Перник, Сливен, РИК 24 в София, РИК 26 в София и в Шумен.

Гласовете подадени чрез машините, при които установена повреда, ще бъдат отчетени и ще бъдат прибавени в самия протокол, обясни Александър Андреев. „Там, където е необходимо, т.е. не може да бъде изваден окончателен протокол, ще бъдат преброени и разписките за гласуване, за да може да се отчете правилно гласът”, поясни той.

Към 13 часа в ЦИК са постъпили 71 сигнала и жалби за нарушения. За нарушаване на предизборната кампания са постъпили 11 сигнала, за проблеми при машинното гласуване са постъпили 13 оплаквания, за нарушения при организацията на изборите и упражняването на избирателни права са подаден 45 сигнала. Получен е и един сигнал, свързан със съобщаване на лични данни на изборател на глас при попълването на избирателния списък. 

Към 13 часа избирателната активност в страната е 15,47%, или са гласували 992 856 избиратели. Това е по-ниска активност в сравнение с европейските избори през 2014 г., когато към 13 часа са гласували 19,05%. "Тази избирателна активност е доста по-ниска, което означава, че по-малко избиратели са излезли да гласуват, което е въпрос и на анализ от страна на заинтересованите страни", поясни Андреев.

Най-висока избирателна активност в Перник – 22,21%, най-ниска избирателната активност в РИК 24 в София – 11, 01%.

Избирателната активност в София област към 13 часа е 17,35%. В отделните РИК в София град са: РИК 23 – 15,17%, РИК 24 – 11,01% и РИК 25 - 12,74%.

Ниска избирателна активност има в  РИК-Пловдив – 11,28%.

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРИТЕ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ПАРЛАМЕНТ ЧЕТЕТЕ ТУК

В деня на вота бъдете с нас. Харесайте Facebook страницата на Новините на NOVA и следете развитието на изборния ден и получавайте ексклузивна информация за хода на вота. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

 

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си