В столичното 143 училище две от секциите са разменили устройствата си и така машинният вот е пропаднал

За първи път на тези избори гласуваме и машинно. Този път това не е експериментално, а съвсем реално. В цялата страна има 3300 устройства.

В 143 училище в две от секциите машинното гласуване е пропаднало заради разменени машини.

Общо 10 машини в страната са отказали да функционират. Три са били отремонтирани, но 7 са останали неработещи. Проблеми е имало във Видин, Кърджали, Дупница, Своге, Хасково. Въпреки че има 300 резервни, от ЦИК не са разрешили подмяната.

„Гласовете на хората, които са подали чрез машината своя глас, ще бъдат отчетен - било то с броенето на разписките или пък с окончателния протокол, който се отпечатва от машината”, увери Александър Андреев, говорител на ЦИК.

Той обясни, че има 86 подадени сигнали за нарушения. Сред най-сериозните са публикуването на социологически проучвания на резултати от изборите в различни медии.

Един от избирателните райони с най-много желаещи да гласуват се оказа и един от първите, които имаха проблеми с машинното гласуване. Апаратът в Перник давал дефекти още снощи.

„Машината в един момент зацикли, изписва, че липсва хартия. Оказа се, че има хартия. Проблемът сутринта не беше решен. Според мен в Перник трябваше да има поне една резервна машина”, коментира Павел Павлов – председател на 18 СИК, Перник.

Освен 3000 машини, които вече са в избирателните секции, държавата се е подсигурила с още 300 резервни, те обаче не могат да се използват за замяна на развалени.

Иван Иванов проверявал няколко пъти дали апаратът е поправен. Държал да гласува машинно, защото му се струва по-сигурно.

„Много се надявах, но машината не работила, питах комисията обадиха ли се да поправят или има резервни, говорителя на ЦИК съм го чул няколко пъти да казва, че са поръчани 3300 машини, ако някоя се повреди, тези 300 машини веднага да бъдат заменени”, коментира Иван Иванов.

От фирмата, която подсигурява машинния вот, са категорични, че подмяната на неработещи машини е сигурна и възможна. Освен това е предвидена в договора.

„Според нас е по-добре да се осъществява нормален изборен ден и това, че някоя машина е спряла, не пречи след няколко минути тя да бъде заменена и да продължи изборния ден”, коментира Веселин Тодоров – „Сиела Норма”.

Резервните 300 машини влизат в общата цена от 2500 лв. на брой. Дни преди вота от ЦИК решили от съображения за сигурност развалени машини да не се подменят, след като са излезли от склада. Стигнат ли до секциите, връщане назад няма.

„Тези 300 машини, които бяха договорени с фирмата изпълнител, са свързани с обучението на районните избирателни комисии, на секционните избирателни комисии за машинното гласуване, както и в случаите, в които преди транспортирането на машините има някакъв проблем с някоя от машините”, заяви Александър Андреев, говорител на ЦИК.

В една от избирателните секции във Видин се наложи да се върнат към конвенционалната хартиена бюлетина. Машината се оказа с проблем. Проблеми имаше още във Варна и в Кърджали.

От фирмата-доставчик на машините уточниха, че при 3000 машини общо, засега считат гласуването за успешно.

Информация: Ивета Шилигарова, Христо Калоферов

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРИТЕ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ПАРЛАМЕНТ ЧЕТЕТЕ ТУК

В деня на вота бъдете с нас. Харесайте Facebook страницата на Новините на NOVA и следете развитието на изборния ден и получавайте ексклузивна информация за хода на вота. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.