Това сочат данните на агенциите „Галъп” и „Тренд”

Избирателната активност към 17:00 часа е 24,7% сочат данните на агенция „Галъп”. Според социолозите от „Тренд” избирателната активност към 18:00 часа е 28,5%.

Двете проучвания са поръчани и финансирани от NOVA.

Проучването екзитпол сочи още, че 48,6% са заявили, че са гласували преференциално, 43.6 на сто не са използвали тази възможност.

СНИМКИ ОТ ИЗБОРНОТО СТУДИО НА NOVA ВИЖТЕ ТУК

Избирателната активност на изборите е с  3-4 пункта по –ниска от тази на изборите за ЕП от 2014 г. Все пак очакваме много хора да се върнат от почивка и може в последните часове да има скок на активността, но колкото и да навакса, ще остане ниска. Това каза социологът Първан Симеонов от „Галъп Интернешънъл” в Изборното студио на NOVA.

Симеонов обясни, че колкото по-голямо е населеното място, толкова по-малко са мобилизирани хората. „Това се дължи на факта, че в по-малките населени места живеят привърженици на политически сили, които по-лесно мобилизират и затова рано сутринта има активност на едни места, а следобед има активност на други места, но като цяло хората, които живеят с по-висок жизнен стандарт  са и малко по-дистанцирани към политиката”, добави той.

Според направените проучвания по време на кампанията хората са се интересували главно какво се случва в България. „Затова и кампанията е имала значение, защото беше центрирана към България. Предполага се, че от ниската активност би трябвало да спечелят онези формации, които имат предвидима величина, защото така техните дялове ще натежат повече. Също така обаче се предполага, че онези, които са по-мобилизирани и ентусиазирани и са по-близо до бариерата  могат да спечелят, защото бариерата ще бъде по-ниско. Възможно е да се наблюдава нещо подобно”, обясни Симеонов.

Социологът Евелина Славкова от агенция  „Тренд” подчерта, че още предварителните анализи са посочили, че ще има ниска избирателна активност. „Смятам, че избирателната активност в момента не е особена изненада. Трите почивни дни, които се събраха, също оказаха своето влияние върху изборния процес. Това, че нямаше нови политически партии, които да мотивират и да изкарат хората, които традиционно не гласуват за политическите партии, които имаме в  момента, също е причина за ниска активност. 2014 г. имаше нови политически партии, които се явиха на изборите. Това повиши избирателната активност”, уточни тя.

Славкова обясни, че в областните градове и в малките градове са гласували най-голям процент от хората са гласували, за разлика от столицата и селата.

„И скандалите, и това, че в голяма степен се говореше за България, и преплитането, че от ЕП могат да се решават проблемите в България, в някаква степен изборите започнаха да изглеждат като местни, а не за ЕП”, посочи Славкова.

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРИТЕ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ПАРЛАМЕНТ ЧЕТЕТЕ ТУК

В деня на вота бъдете с нас. Харесайте Facebook страницата на Новините на NOVA и следете развитието на изборния ден и получавайте ексклузивна информация за хода на вота. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.