Президентът и премиерът влязоиха в задочен спор

Напрежение между първите мъже в държавата и в изборния ден. След задочните спорове между президента и премиера за избора на нов главен прокурор и за преговорите за новия изтребител, в неделя Бойко Борисов обвини Румен Радев, че работел за опозицията през цялата кампания. Държавният глава на свой ред атакува решението на депутатите медиите да не могат да съобщават предварителни резултати по време на гласуването.

И президентът, и премиерът обявиха, че подкрепят обединена и просперираща Европа.

„Трябва да осъзнаваме, че настоящите избори за Европейски парламент са не по-малко важни от националните избори, защото Европа и България се намират на кръстопът. Нуждаем се от демократична България, силна с върховенството на закона и свободата на словото, с ефективността на своите институции и образование”, заяви държавният глава.

Попитан какво мисли за думите на Радев, Борисов заяви: „Моля ви, не ми разваляйте настроението днес. Той беше активен в цялата кампания, така че аз го приемам като политически лидер”. На въпрос дали е гласувал с преференция, той заяви: „Гласувах в църквата първо”.

За избирателната активност президентът и премиерът също имаха различни тълкувания.

„Масовото участие в тези избори е най-сигурният начин за неутрализиране на всеки опит за доминация на корпоративен, контролиран и купен вот”, каза Радев.

„Обикновено там, където има режим и диктатури се вдигат огромни избирателни активности, защото тогава става като гражданска война – този Мадуро или Гуайдо. Докато сега хората са спокойни, Европа е спокойна… В България дълги празници - по 3-4 дни, се правят. Обичат хората да пътуват, имат пари да ходят в чужбина”, коментира от своя страна министър-председателят.

След като парламентът реши всеки, с изключение на медиите, да може да публикува предварителни данни от гласуването, и Радев, и Борисов изразиха резерви.

„Това е лицемерие и много пъти съм го казвал. Всяка една агенция, която е лъгала през този месец, като излязат резултатите, ако са любезни медиите да пишат: „Никога непознала резултатите агенция еди коя си”, каза Борисов.

„Мисля, че Народното събрание вече се произнесе, отваряме още една възможност за манипулация и фалшиви новини с такова решение”, коментира президентът.

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРИТЕ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ПАРЛАМЕНТ ЧЕТЕТЕ ТУК

В деня на вота бъдете с нас. Харесайте Facebook страницата на Новините на NOVA и следете развитието на изборния ден и получавайте ексклузивна информация за хода на вота. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес