Вижте какво сочат резултатите

ГЕРБ печели вота за избор на нови български евродепутати. Това сочат резултатите от exit poll-овете на социологическите агенции „Галъп” и „Тренд”. Проучванията са поръчани и платени от NOVA.

Според данните на „Галъп” за управляващата партия са гласували 30.5% от отишлите до урните. Социалистите са спечелили доверието на 25.4 на сто от гласувалите. Следват ДПС (12.8%), ВМРО (8.0%), „Демократична България” (6.5%), ВОЛЯ (3.5%), Десислава Иванчева (2%), АБВ (1.6%), „Атака” (1.6%), „Патриоти за Валери Симеонов” (1.4%), „Възраждане” (1%), , Ваня Григорова (0.4%) и други (5.6%).

Резултатите от exit poll-а на „Тренд” също показват победа за ГЕРБ с 30.5%. БСП печели 23.5 на сто от гласовете.

Следват ДПС (14.0%), ВМРО (7.5%), „Демократична България” (6.5%), ВОЛЯ (3.7%), Десислава Иванчева (1.6%), „Възраждане” (1.6%), АБВ (1.5%), „Атака” (1.2%), „Патриоти за Валери Симеонов” (1.2%), Ваня Григорова (0.6%) и други (6.4%).

И според „Галъп”, и според „Тренд” избирателната активност е 29.5 на сто. Данните на „Галъп” показват, че опцията „Не подкрепям никого” са избрали 3.3% от гласувалите. Според „Тренд” този процент е точно 3.

По колко евродепутати ще има отделните партии?

ГЕРБ изпраща в Брюксел 6 или 7 свои представители, преди да е пресметнат преференциалният вот, показва проучването на „Галъп”. В ЕП влизат водачът на листата Мария Габриел, Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Ева Майдел, Асим Адемов, Александър Йорданов и евентуално седмият в листата Лиляна Павлова.

БСП ще има 5 или 6 представители в Европейския парламент - Елена Йончева, Петър Витанов, Цветелина Пенкова, Иво Христов, Сергей Станишев и евентуално Иван Кръстев.

ДПС ще бъде с двама или трима евродепутати. Водач на листата е Мустафа Карадайъ, на втора позиция е Делян Пеевски, а на трета - Йохан Кючук. До момента е ясно, че Карадайъ ще се откаже от мястото си в Брюксел. Твърде възможно е това да направи и Пеевски.

ВМРО успява да класира един или двама евродепутати. Водачът на листата им е Ангел Джамбази, а втори е Юлиян Ангелов.

Според exit poll-а на „Галъп” свои представител в ЕП ще има и „Демократична България” и това ще бъде Радан Кънев.

Според прогнозни резултати на „Тренд” коя партия колко депутати праща в европарламента – ГЕРБ ще изпрати между 6 и 8 депутати, БСП – 5 или 6, ДПС – 1 или 2, ВМРО – или няма да има представители в ЕП, или ще има само един, същата е и прогнозата за „Демократична България” – или нула, или 1 депутат.   

Коментарите на социолозите

„Българинът потвърди сегашната конфигурация и даде по-силно присъствие на БСП в сравнение с преди. Вкара ВМРО в ЕП самостоятелно, което е новост и, ако наистина се окаже, че „Демократична България” има свой евродепутат – това е едно от изненадващите развития в днешния ден”, обобщи Първан Симеонов от „Галъп”. И допълни: „Финалната седмица на кампанията повлия на резултатите”.

Според Евелина Славкова влияние на резултатите е оказал и фактът, че 37% от българите са решили да гласуват в последната седмица. „Видно е, че кампанията е оказала своето влияние и е мобилизирала електорат”, уточни тя.

90% от хората, които са пуснали бюлетина за ГЕРБ са гласували и миналите парламентарни избори за партията на Бойко Борисов.

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРИТЕ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ПАРЛАМЕНТ ЧЕТЕТЕ ТУК

В деня на вота бъдете с нас. Харесайте Facebook страницата на Новините на NOVA и следете развитието на изборния ден и получавайте ексклузивна информация за хода на вота. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.