Втора по подкрепа е БСП

ГЕРБ печели евровота в неделя. Това сочат резултатите от exit poll-овете на социологическите агенции „Галъп” и „Тренд” към 20.00 ч. Проучванията са поръчани и платени от NOVA.

Според данните на „Галъп” за управляващата партия са гласували 30.6% от упражнилите правото си на глас. Социалистите са спечелили доверието на 25.4 на сто от гласувалите. Следват ДПС (12.7%), ВМРО (7.9%), „Демократична България” (6.7%), ВОЛЯ (3.5%), АБВ (1.6%), „Атака” (1.6%), „Патриоти за Валери Симеонов” (1.4%), други (8.6%).

Резултатите от exit poll-а на „Тренд” също показват победа за ГЕРБ с 30.4%. БСП печели 23.5 на сто от гласовете. Следват ДПС (14.1%), ВМРО (7.5%), „Демократична България” (6.6%), ВОЛЯ (3.6%), „Атака” (1.2%), „Патриоти за Валери Симеонов” (1.2%) и други (10.2%).

Според „Тренд” избирателната активност е 30.5 на сто, а според „Галъп” – 30.8%. „Не подкрепям никого” в бюлетината са отбелязали 3.0% от гласувалите, според „Тренд”, а по данни на „Галъп” този процент е 3.3.

Проучванията са поръчани и платени от NOVA.

„Формулата, която виждаме към момента, е 4 сигурни партии + една. Демократична България наистина са близо, но трябва да видим паралелното преброяване”, коментира Евелина Славкова от „Тренд”.

„Половината от избирателите и на ГЕРБ, и на БСП, са посочили, че са гласували преференциално. При „Демократична България” – 70% от избирателите посочват, че са гласували преференциално. А при ДПС е най-малка преференциална битка”, обясни Славова.

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРИТЕ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ПАРЛАМЕНТ ЧЕТЕТЕ ТУК

В деня на вота бъдете с нас. Харесайте Facebook страницата на Новините на NOVA и следете развитието на изборния ден и получавайте ексклузивна информация за хода на вота. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес