"БСП изостава с 6-6,5%. Може да се окаже, че тази разлика е още по-малка", коментира Зафиров

„Учудващо е, че още 5% от вчера от 12 часа на обяд не са преброени. А при тези малки разлики БСП изостава с 6-6,5%. Може да се окаже, че тази разлика е още по-малка. На фона на това, че БСП е единствената партия, която вдигна резултата от предишните избори”. Това заяви в предаването „Здравей, България” Атанас Зафиров, член на ИБ на БСП. 

Резултати при 95,20% обработени протоколи: ГЕРБ - 30,94%, БСП - 24,24%

„Имаше големи очаквания от тази кампания. Нормално е да се постави въпросът за отговорността. Оставката е индивидуален акт. А когато има загуба, трябва да има и отговорност. Затова предлагаме да се започне от долу нагоре – от основната партийна организация и да се стигне до председателя на партията”, заяви още Зафиров. 

Той обясни, че на Пленума на Националния съвет на партията във вторник ще бъде предложено да стартира процес на конференции, на които да се направи анализ, да се прецени къде как се е справила левицата.

Нинова: Ще предложа стартиране на процедура за избор на председател на БСП

„Председателят на партията предложи да влезем в процедура за избор на нов председател. Това трябва да го тълкуваме като желание всеки един да препотвърди своята легитимност”, заяви Зафиров.

"За да бъде избран председателят, ние се нуждаем от правила. Тези правила са разписани в устава, че трябва да бъдат приети на Национален съвет. Днес ние точно това ще предложим – да стартира такава процедура за изготвяне на такива правила. Надявам се септември да имаме избор на нов председател”, обясни Зафиров.

Според него не е проблем, че именно тогава ще има кампания за местния вот.

Зафиров обясни още, че точката с избор на нови ръководства не е задължителна и ако конференцията прецени, че няма нужда от ново ръководство, то няма да бъде сменяно.

„Аз смятам, че председателят на партията се справя добре и няма нужда да бъде сменян”, коментира още Зафиров.

Относно гражданската квота, Зафиров смята, че тя е допринесла съществено за резултатите.

Той коментира, че изборите са дали „червен картон на управлението” заради ниската избирателна активност, а на всички политици трябва да им светне „червената лампа”.

Зафиров заяви, че не приема упрека, че резултатите на БСП се дължат на излизането на левицата от парламента.

Относно това имал ли е роля президентът Румен Радев, Зафиров заяви, че той не бива да бъде причисляван към която и да било партия.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.