14 обекта на територията на цялата страна ще бъдат разследвани

Извънредни проверки в къщи за гости започна Министерството на земеделието и Държавен фонд „Земеделие“. 14 обекта на територията на цялата страна ще бъдат разследвани. Първата проверена къща е във Великотърновско.

Проверките започнаха от град Лясковец в ето тази къща за гости зад мен. Проверява се новото финансиране, за което са кандидатствали собствениците, а именно – закупуване на оборудване за басейн.

Глобите за къщите за гости остават за сметка на държавата

150-годишна възстановена къща паметник на културата, която работи като туристическият обект от 4 години. Това бе първият обект проверен от земеделското министерство. И днес тя бе пълна с туристи. „По време на проверките с вас ще установим, дали тези къщи се използват по предназначение или не. И дали ще бъдат използвани по предназначение или не”, коментира Стефан Спасов, началник отдел в МЗХ и ръководител на проверките.

АКЦИЯ "КЪЩА ЗА ГОСТИ": Актове за над 10 милиона лева

Освен земеделското министерство вече втори месец проверка на къщата правят данъчните и Икономическа полиция. Инвестицията е в имота е над 400 хиляди лева. Помощта от държавата е около 70 хиляди. Въпреки изненадващата проверка притеснение в собствениците нямаше. „Не ни притеснява, защото ние си работим, функционираме. Пред данъчните сме редовни, плащаме си всеки месец туристическата такса. Така, че няма от какво да се притесняваме”, пък заяви Димитринка Качамакова,  собственик на къщата за гости.

След два часа документална и реална проверка нередности нямаше. „Собствениците поддържат изрядна документация за платени туристически данъци, за 2015, 2016, 2017, 2018 и 2019 години в Община Лясковец. Така, че изрядна документация и съответствие пълно с целите на проекта. Гости от различни страни пребивават – Франция, Португали, масово от Румъния и сега има. Разбира се и от България”, обяви Стефан Стефанов.

Икономическа полиция прави допълнителна проверка на 29 къщи за гости в Кюстендилско

Проверките на 14-те къщи за гости се планира да приключат до 14 юни. Ако бъдат открити нередности, собствениците ще възстановяват получените суми, а тези, които кандидатстват с проекти за оборудване и екстри, няма да получат одобрение.

Започват проверки на всички къщи на гости, финансирани с европейски пари

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.